Учхисар, Турция

Най-значимите и ценни скални църкви в Кападокия са взети под защита и сега са съсредоточени в Учхисар - "Музея под открито небе" край селището Гьореме. През 1984 г. Учхисар е включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО като паметник с голямо културно и историческо значение.
Разположен на около 1 километър от селото, и се радва на голяма популярност сред туристите. Откритият музей, всъщност е комплекс от много църкви, изсечени в скалите една до друга. Църквите са "построени" в периода от ІX до XIІ век.
Всяка църква има свое историческо име, вътрешна архитектура, а стените са украсени със стенописи за живота на Христос и други християнски светци. Сред най-важните църкви в музея са:
Девически манастир, Мъжки манастир, Elmali Kilise (Църквата с ябълката), Yilanli Kilise (Змийската църква), Carikli Kilise (Църквата със сандалите), Karanlik Kilise (Тъмната църква), Tokali Kilise (Църквата с ключалката), Barbara Kilise (Църквата на Света Варвара)
 
Името на всяка църква се свързва с нещо характерно за нея. Ето по няколко думи за отделните църкви.
- Девически манастир - Вляво от входа на музея се намира голяма скала, която е известен като "Девически манастир".
В тази скала са разположени на 6-7 етажа помещенията на църковно жилищен комплекс. На първия етаж има столова, кухня и няколко жилищни стаи за монахини. На третия етаж е Църквата, в който може да се проникне чрез тунел. Тази църква има кръстокуполен план, купол с четири колони и три апсиди. Тук може да се види фреска на Исус, рисувана директно върху скалата предимно с червени окраски. Различните етажи на манастира са свързани с тунели. Тук се е прилагала затварящата система с врати от голям кръгъл камък. Тези камъни са били използвани за затваряне на тунелите по време на опасност. Освен монахини, в манастира са живели и цели семейства включително мъже и деца. Според историците в манастира има възможност за живеене на 300 човека.
- От другата страна на входа на музея има по-малка скала, в която се помещава "Мъжкия манастир". Той днес не е достъпен за туристи.
- Elmali Kilise (Църквата с ябълката) - Една от най-известните църкви в района. Църквата има сводеста конструкция с квадратен план. Има четири колони и централен купол. Църквата има прекрасни стенописи датиращи от 11 и 12 век.
А там, където те са паднали, може да се видят обикновени червено-боядисани орнаменти от пред иконописния класически период. Стенописите са сцени от Библията и живота на Христос. Произходът на името на църквата е предмет на спор. Според едни историци църквата получава името си от ябълкова овощна градина, съществувала по онова време пред главния вход. Според други обаче, името си носи от малкия кръгъл червен "предмет", който един от светиите по стенописите държи в ръката си.
- Yilanli Kilise (Змийската църква) - Тази църква се състои от две камери. Предната част е засводена, а другата е с плосък таван. Червени орнаменти издялани в скалата имитират плитка. Стенописите са от 11 век. Рисувани са директно върху скалата. Срещу входа има изображение на Христос с книга в ръка. От лявата му стана са император Константин и Елена. От дясната са изобразени Свети Теодор и Свети Георги, който с копие убива змия.
На противоположната стена е изобразен апостол Тома, и основателя на църквата Свети Василий, който с книга в едната ръка поучава останалите християни.
-Carikli Kilise (Църквата със сандалите) - Тази църква има три апсиди и четири купола. Сравнително добре запазените фрески показват живота на Исус, гостоприемството на Авраам, и изображения на светци и на дарителите на църквата. Въпреки че фреските приличат много на тези от Църквата с ябълката и на Тъмната църква сцените са различават в някои подробности. Две сандалови "стъпки" от сцената на Възнесението дава името на църквата, което означава "със сандали". Църквата датира от края на 12-ти и началото на 13 век. Централния купол е с изображение на "Исус Христос Пантократор" с ангелите около него. Има стенописи на Мария с младенеца, а в южната апсида е изобразен Свети Михаил.
- Karanlik Kilise (Тъмната църква) - Това е най-забележителната църква в музея. Името й идва от това, че има само един малък прозорец в стените й, който почти не допуска в нея да влиза слънчева светлина. Тази изолация от слънчева светлина е запазила необичайно добре фреските по стените на църквата, които са нейната голяма гордост. Сега осветени от електрически лампи, тези стенописи блестят с чисти и ясни цветове. Те показват изумителните умения на техните създатели, които са живели тук около хиляда години преди нас. Тази църква е най-красивата и най-запазената църква в Гьореме. Създадена е през 11 век. Църквата е на два етажа. Вероятно църквата е планирана като манастир, като горния етаж е предвиден за монаси. В главното помещение на църквата се влиза през тесен коридор и няколко каменни стълби издялани в скалата. Стенописите са в перфектно състояние. Главните сцени тук са Христос в цял ръст, предателството на Юда, Дева Мария и младенеца, Арестуването на Исус, Тайната Вечеря, Рождението на Христос и посещението на влъхвите, Кръщенето на Исус в река Йордан, Разпятието на кръста.
- Tokali Kilise (Църквата с ключалката) - Откъде идва името не стана ясно. Някъде казват още - Църквата с токата (катарамата). Tokali Kilise е най-голямата скална църква в областта. Цялата църква и стенописите й са много добре запазени. Всъщност това са две църкви обединени в една, като са разделени с малък проход. На входа се намира Старата църква, а навътре е по-голямата (главна) Нова църква. Двете църкви са строени в различно време, като старата е от 9 век, а Новата от 10 век. Новата църква е в гръко-римски стил и характерното е, че има красиво издялани колонади. Стенописите са предимно в червен, син и златист цвят. Сцените на стенописите са: Благовещение, Изходът от Витлеем, Рождението на Исус, Съдът на Пилат, Влизането на Исус в Йерусалим, Чудото в Кана, Възкресението на Лазар, Разпятието на Исус, Снемането на Исус от кръста и погребението му, Възнесението, Тайната вечеря.
- Barbara Kilise (Църквата на Света Варвара) - Тази църква се намира зад скалата на Църквата с ябълката. Тя има кръстокуполен план с две колони. Има една куполна централната апсида и две странични апсиди. Стенописите са в червено, рисувани директно върху скалата. За разлика от другите църкви, тези стенописи са в стил на пред иконописния класически период. Изглеждат като детски рисунки с различни мотиви, включително и геометрични фигури, митологични животни и военните символи. Стените също са с мотиви наподобяващи каменна зидария. Характерна фигура е тази на голям червен скакалец, нарисуван върху една от стените. Тази църква датира от втората половина на 11 век. Искам да свърша до тук, макар че има още много за разказване за този интересен исторически Музей под открито небе.
Още забележителности в Турция »

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори