Турция на два континента | Кападокия

08 Септември 2022 г.

Кападокия е едно от местата, които завладяват посетителите с необичайната си енергия и магнетизъм. Името ѝ идва от персийски език, което буквално се превежда “Земя на красивите коне”, а най-ранната му поява датира от VI в. пр. н.е. Потегляме по суровата анадолска равнина, за да ви запознаем с причудливата топография на този необикновен район. Изваден сякаш от вълшебна приказка, “Изгубеният свят” е геоложки феномен, изграден от драматични хълмове и пространства с вулканични скали, оформени от ерозията конусовидни кули и причудливи форми, наподобяващи гъби, животни и предмети, с различни по големина пещери и долини. Но това далеч не е само дело на майката природа… 

 

Пред погледа ви се разкрива нещо специално в тази сцена, а именно изсечените в скалите подземни градове, датиращи от преди 4000 г. Намерените артефакти, разкриват на археолозите тайната, че тук е имало ранно човешко присъствие. Това е район с древна история, като през вековете различни народи са оставили отпечатъка си. Сведенията твърдят, че първи по тези земи се заселват хетите, чието дело е издълбаването на огромната мрежа от подземни градове. Градовете се споменават за първи път от древногръцкия историк Ксенофонт в неговите антични произведения, озаглавени “Анабазиз”. По-късно персите се настаняват в околността, а след смъртта на Александър Велики през 312 г. пр. н.е., Кападокия попада в динамичната орбита на селевкидите. Разбира се, с разрастването си, Римската империя достига и до тези земи, като през 190 г. пр. н.е., Кападокия прехвърля верността си към Рим. 


По време на Византийския период, в местността се е разпространила и християнската религия, чието присъствие оставя многобройна колекция от богато украсени автентични църкви, храмове, манастири и монашески килии. Византийските християни разширяват градовете, които им служели и за убежища от персийските и арабските войни. Един от защитните им механизми бил да маскират въздушните шахти като кладенци, а нападателите мислейки, че замърсяват водата, хвърляли отрова в тях. Но тези 100 м шахти имали и друга цел. Те служели за изграждането на нови помещения, заселниците хвърляли в тях насипи, които разчиствали, за да започнат работа на следващия етаж. Някои от тези градове учудват археолози и историци с мащабите си. Смята се, че съществуват поне още 100 такива града, но учените са скептични относно разкриването на пълния размер на тези подземни убежища. За любителите на историята, обиколката на тези градове е като интерактивен курс. Тесните пътеки, лабиринтите от тунели и пещерни помещения, водещи до дълбините на земята, в някои от градовете достигат до осем нива. Но не всички са достъпни за посетители от съображения за сигурност. Костите от камили по стените на някои от древните градове разкриват, че са служели и като керавансараи. 

 

Но богатото минало на района е забравено до 1907 г., когато френски свещеник преоткрива останките, което води до бум на туристическия бизнес в Кападокия през 80-те години на миналия век. Днес 150 километровият район от Кайсери на запад до Аксарай е с концентрация на най-много природни, културни и исторически забележителности. Сред най-известните са долините Деврент и Пашабаг, националният парк “Гьореме”, вулканичното образувание “Учхисар”, подземните градове Деринкую, Газиемир, Каймаклъ и Йозлюце и занаятчийското градче Аванос. 

 

Първа спирка от нашето вълнуващо пътешествие е село Гьореме, разположено в сърцето на Кападокия, то е дом на един от най-значимите културни паметници, включен в списъка на ЮНЕСКО, а именно Националният парк “Гьореме”. Името му буквално се превежда “невидим”, заради издълбаните в скалите храмове и църкви. А пейзажът на селото, радва посетителите с златисто медните си отенъци, образувани под жаркото слънце. Разхождайки се по криволичещите улички, човек лесно може да усети лекия чар на мястото, да се запознае с местната култура и занаятите на майсторите. Заобиколено от чудните форми на природата, то предава усещане за автентичност, което ви пренася в миналото. Редом със запазените останки на древността и ранното християнство, в околието се издигат модерни хотели, магазини, заведения и традиционни турски бани. Първоначално Гьореме възниква като монашеско селище, а по-късно се превръща в поклонническо място. Великолепният сбор от издълбани в скалите манастири е същинско изкуство на ранновизантийската епоха. А стенописите им са по-точно секос, техника при която върху суха мазилка се нанасят темперни бои. И въпреки, че Кападокия е била важен религиозен център през тази епоха, повечето от тези фрески датират още от X в. до XII в. 

Тук е построен параклисът на Свети Василий Велики, един от най-важните светци на Кападокия. Изкачвайки се нагоре по хълма, ще видите, че се намира и друга забележителна църква, тази на Свети Онуфрий. Местните я наричат още Змийската църква, тъй като в миналото изрисуваният дракон е бил объркан със змия. 

 

Следвайки пътя за Юргюп се стига до долината Деврент, където ще видите едни от най-добре оформените и най-гъсто разположени вулканични образувания, за които се говори, че наподобяват делфин, тюлен, целуващи се прици, форми на влечуги, шапката на Наполеон и дори Дева Мария. 

На 200 м от долината се намира Музеят на открито “Зелве”. Според източниците, това е най-старата част на Кападокия. От XI в. до XIII в. Зелве също е бил монашеско убежище. Местността е обитавана до 50-те години на миналия век, но поради опасност от ерозия, местните са били преселени на няколко километра от Актепе, известен с името Йени Зелве (Новия Зелве). Сред останките от живота на селището са джамията и старата воденична мелница. Отвъд мелницата ще видите Рибната църква, наричана така, заради изображението на риба, а до нея - най-запазената в региона Гроздова църква. Отличното състояние на пешеходната пътека, която обикаля долините, позволява дотъп до разховидни пещери, галерии, тунели и невероятни гледки с лунен пейзаж. 

Не пропускаме да споменем и Долината Пашабаг, където се намират приказнооформените комини с форма на гъби и скалното образувание трите глави. В един от тези комини ще се качите до монашеска килия, украсена с елински кръстове, а по дървените стъпала нагоре ще стигнете до параклис, дело на религиозна общност, последователи на Свети Симон Стълпник. 


На 7км от Невшехир се намира още едно типично за Кападокия селце - Учхисар, чиято атракция е издигащата се над него скала-крепост “Учхисар”. Осеяна с вкопани тунели, тя е била използвана за убежище от селяните в продължение на векове. Построените църкви са изрисувани с картини за живота на Христос и други светци. Мястото предлага неверояни гледки по залез слънце и нощувки в традиционните хотели стил Кападокия. 

 

По път за град Аванос, се намира китното градче Юргюп, място за ценители. Оживеният модерен център на града е в контраст със старите малки улички, където ще преоткриете традиционната архитектура, а от хълмовете му се разкрива 360 градусова гледка към самия град. Известно е, че местните посещават това място и по друга причина - заради невероятния сладолед, който непременно заслужава внимание. След сладкото изкушение се отправяме към разположения на 920 м надморска височина град Аванос. Бавният пулс на този провинциален град е Червената река - Къзълърмак. Името ѝ идва от богатата на железни окиси глина по бреговете ѝ, която осигурява необичайния поминък на местните. Премесена с бяла планинска кална разновидност, глината се използва за производството на прочутата керамика в района. Освен да си закупите и полюбувате на тези шедьоври, повечето от тези работилници с удоволствие ще ви покажат как да изваяте едно-две глинени гърнета. 

 

Разходката по утъпканите пътеки, криволичещи улички и подземни тунели е определено вълнуваща, но тя далеч не може да ви разкрие истинското величие на този чуден свят. Полетът с балон е неописуемо преживяване, което ще изпълни сърцето ви с енергия. Ако никога не сте летели с такъв, това е едно от най-добрите места в света, където да опитате. За някои пътешественици, полетът с балон е най-важното преживяване тук. Извисете се високо, за да изживеете мечтите си и да видите Кападокия с нов поглед. 

 

Дело на природата и човешката ръка през вековете, Земята на красивите коне предлага смайващ и изумителен пейзаж, наподобяващ кадри от “Междузвездни войни”. Единствено по рода си място, където човек губи досег с реалността, за да се потопи в едно сюрреалистично преживяване под ярките лъчи на слънцето и червеникавите отблясъци на реката. 

Всички новини »

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори