Султанханъ, Турция

Кервансараите са монументални сгради, които са се строели в периода на Великата Селджукска Империя, по протежение на главните търговски пътища и са осигурявали приют и закрила за търговците и пътуващите кервани. Кервансараите са се строели на разстояние от около 40 километра-средното разстояние, което може да измине една натоварена камила от керван от изгрев до залез слънце.
Кервансараите са били строени от султаните или от държавни служители намиращи се на важни постове, посредством фондации, вакъфи, които са осигурявали приходите за покриването на всички нужди на пътниците отсядащи в тях. В Кервансараите са се намирали ветеринари, готвачи, имами и други нужни за пътниците служители. В Кервансараите се е влизало през големи монументални порти, които са впечатлявали с красотата си. Тези кервансараи са напомняли малки крепости, тъй като са били обградени с високи каменни стени за защита от нападенията на разбойници. В квадратния двор се е намирала двуетажна сграда. Животните от керваните са се настанявали в оборите в долния етаж, а товарите са се събирали и поставяли в специални охранявани помещения. Пътниците и търговците са се настанявали в помещенията на горния етаж. Там са се намирали и столовата и банята. Всеки пътник е имал правота на тридневен безплатен престой без да се обръща внимание на религията, расата и етноса. В периода на Анадолската Селджукска държава в Анадола са били построени много кервансараи. Първоначално те са се строели от владетелите и са се наричали Султанхан, но след време кервансараи са започнали да строят и заможните държавници. Повечето кервансараи в този регион са строени по заповед на султан Аляддин Кейкубат. Характерното за кервансараите е, че севлиза през високи монументални порти, напомнящи крепост.
С течение на времето Кервансараите са били заменени от хановете откриващи се в градовете. След великите географски открития, когато е открит нов път за Индия, значението на Пътя на коприната започва да намалява. Днес кервансараите е хановете са изместени от хотелите и мотелите, а чаршиите от търговските центрове. Но кервансараите от периода на Селджукската държава са признак за високото ниво на културата през този период.
Още забележителности в Турция »

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори