Природни чудеса | Брайс Каньон

08 Октомври 2022 г.

Удивителната ръка на природата е оставила отпечатък в един регион известен с каньоните и извънземните си пейзажи. Разположен в южната част на щата Юта, годишно Националният парк “Брайс Каньон” се посещава от близо два милиона туристи. 

Отправяме се на едно приключение, дело на природните стихии, причина за ерозията и оформянето на местността като гигантски естествен амфитеатър.  

 

Паркът носи името на Ебенезър Брайс, шотландски емигрант и пионер заселил се в околността през втората половина на 19 век.  Изпратен от “Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни” заради дърводелските си умения, той започва да отглежда крави, смятайки, че това е “адско място да загубиш крава”. Брайс построил път и канал за наводняване, заради което останалите заселници започват да наричат мястото на негово име. Мястото свидетелства за много по-ранно човешко присъствие. Намерените от археолозите артефакти са на възраст от поне 10 000 години. 

 

Типичните за местността скални образувания худу (качулки) се срещат на всеки континент, но тук е най-голямата им концентрация. Причудливите им форми наподобяват животни, растения, фигури и сгради. Именно тези геоложки чудеса са причината местните да възкликват в удивление “Уау, това е красотата на Брайс!”всеки път, когато пред погледа им се открие величествената гледка на този феномен. 

Индианците от племето паюти, живели в района, вярвали, че тези качулки са именно хората от легендата за измамникът Койот, който ги превълнал в камък и ги наричали Anka-ku-was-a-wits, което в буквален превод от паютски е название за "червени изрисувани лица”. 

Но оформянето на худус започва много по-рано. Преди 70 милиона години процесът на изграждане на скалистите планини и издигането на платата в региона, води до оформянето на вертикални участъци, които са били подложени на ерозия. Меките розови скали заприличали на свободно стоящи върхове в пустошта, докато по-устойчивите бели такива са образували монолити. 

 

В парка се среща богато разнообразие на флора и фауна. Над 400 местни растителни вида са открити, като сред най-старите са боровете. Някои от тях достигат възраст над 1600 години. Брайс Каньон се обитава от много видове животни, включително планински лъвове, койоти, дребни гризачи и влечуги. Районът е дом и на черните мечки, които поради оскъдното наличие на храна през зимата, понякога пропускат сезонната “дрямка”. 

 

Тръгваме по главния път, който е с дължина 29 км. През първите 5 км, докато се разхождаме по пътеките под самия амфитеатър, се докосваме до най-изключителната му част. А разходката през следващите 24 км до края на пътя, ни разкрива Южния живописен път. По този участък се намират девет невероятни гледки, които показват по-малко вижданата красота на Брайс Каньон. Гледките са мащабни и особено магични по залез слънце. Гигантските скали изникват от земята, образувайки уникални форми, дължащи се на комбинация от замръзване, дъжд и ерозия от песъчинки, разнасяни от вятъра. Борови дървета растат сред многобройните червени пясъчници, приказни комини и земни пирамиди. Една от особеностите на Южния живописен път е, че височината на парка се увеличава колкото по на юг се движите. Тази промяна в надморската височина е резултат от неравномерните тектонични сили, които са издигали този регион през последните 20 милиона години, и създава драматичен контраст - с изключително дълги гледки и уникални характеристики - между северния и южния край на парка. 

Едни от най-популярните забележителности на каньона са пътеките Navajo Loop Trail, Queens garden Trail, Rim Trail, Брайс амфитеатър, облечената в мъх пещера Moss Cave, мястото Wall Street, скали наподобяващи стени. Освен спиращите дъха гледки, паркът има какво още да предложи. На територията му са разположени заведения за хранене, както и кабини с възможност за настаняване. 

 

Несъмнено посещението на този очарователен район ще ви накара да се почувствате изключително. За някои неща в живота си струва да се надбягваш с изгрева и да видиш подобен зашеметяващ шедьовър, дълголетна колаборация между разнородните природни сили. 


 
Всички новини »

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори