Памуккале, Турция

Памуккале е едно необикновено място, намиращо се на 250 км източно от Измир и на 30 км от град Денизли. Белотата и формата на скалните образувания, простиращи се на около 3000м, им придават вид сякаш са направени от памук. От тук идва и името на природния феномен – Памуккале или Замък от Памук.
Известна е легендата за една девойка, която проклела съдбата за това, че не се е родила красива, и се хвърлила от скалите на Памуккале. Но като паднала във водата, тя тутакси била спасена от млад ловец, син на покровителя на Денизли, който се влюбил в нея от пръв поглед и я взел за жена. Целебните води на Памуккале били преобразили лицето на момичето и от грозно патенце тя се превърнала в красив лебед.
Уникалната форма е създаден от топли минерални извори, бълбукащи от недрата на планината Чал Даъ в Западен Анадол, Турция. Водата, която прелива по пътя си, издълбава малки басейни, охлажда се и губи способността да задържи минералите. В следствие на това тези минерали се отлагат по пътя и по този начин образуват бели тераси, сталактити и малки басейни.
Природното чудо е с дължина около 2700 метра, 600 м широчина и високо 160 метра.
Районът е на повече от 2000 години и още от римско време е бил използван за лечебни процедури. Богатата на минерали вода благоприятства лечението на високо кръвно налягане, кожни заболявания, ревматоидни заболявания, неврологични проблеми, храносмилателни болести и други здравословни проблеми.
Поради големия интерес на хората към лечебните свойства на водите през 190 г. пр, н. е Евмен II от Пергамон основал град Хиераполис – Светият град. Древният град се намира в горната част на белите тераси. Памуккале е едно от чудесата на Турция. През 1988 година Памуккале и Хиераполис влизат в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство.
Местата разполагат с всички необходими условия за туризъм. Тук туристите могат да се потопят в лечебните води, да видят уникална геоложка формация и исторически останки. Водата, която се стича достига до басейн, заобиколен от древни римски колони.
От горещите извори за една секунда се изливат около 400 литра вода с високо съдържание на калций, магнезий, сулфат и бикарбонат. Температурата на водата достига от 36 до 38 градуса по Целзий, а pH-то й 6.
Водата се препоръчва не само за къпане, но и за пиене. В зависимост от играта на слънчевите лъчи в терасите на Памуккале могат да се видят невероятни синьо-зелени цветове, които сякаш отразяват чистотата на небето.
Погледнат от разстояние белезникавият природен феномен контрастира на цвета на заобикалящите го възвишения. Динамиката на времето и ерозията са превърнали ландшафта в уникално явление, което не може да бъде видяно никъде другаде по света.
Още забележителности в Турция »

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори