Мира, Турция

Скалните гробници Мира са най – голямото археологическо съкровище на Югозападна Турция. Гробниците са уникално творение от времето на Ликийското царство през 3 – 4 век, издълбани са в огромна скала и са невероятна гледка. Днес Скалните гробници Мира, носят името Демре или Кале, намират се на 25 км западно от град Финикия.
Датата на основаването на Мира не е известна. Той не се споменава в източниците преди I век пр. Хр., когато се казва, че той е един от шестте водещи града на Ликийския съюз (другите пет са Ксантос, Тлос, Пинара, Патара и Олимпос). Смята се, че градът датира от много по-рано, тъй като външна отбранителна стена е била датирана от V век пр. Хр. Градът е известен със своя амфитеатър (най-големия в Ликия) и с множеството изсечени в скалата над театъра гробници.
Древните гробници на античния град Мира са обърнати към античен театър останал от римско време. Разположени са в турската провинция Анталия, откъдето минава река Мирос.
В Патара през IV век е роден Свети Николай, който е епископ на Мира и умира там през 345 г. Той бил прочут с дарбата си да лекува хората от неизлечими болести. Близо до Скалните гробници Мира се намира църквата, където е служил Св. Николай, и където са били съхранявани мощите му преди да бъдат откарани в град Бари. Непосредствено до църквата има впечатляващи паметници на светеца и турски адмирал. Целия район на Кале представлява красив парк с множество тропични растения.
Църквата е била и остава популярен поклоннически център, дори и след пренасянето на мощите на Св. Николай в Италия. Това е така, защото поне частичка от неговите свети мощи може би е все още там, в древната ликийска страна, където Светителят извършил много чудеса чрез Божията благодат, довеждал със своите проповеди хората до разкаяние и познание за Бога и ги укрепявал във вярата. Божествения дух на това място, което е регистрирано като археологически обект от първостепенна важност през 1982 г. и е част от световното културно наследство.
По – късно Свети Николай започва да се припознава в образа на милия и обичан старец – Дядо Коледа. В негова памет всяка година през декември тук се провеждат „Празниците на Свети Николай” и пристигат туристи от цял свят, за да изкарат една слънчева коледна ваканция на средиземноморския бряг на древна Ликия. Църквата на Св. Николай е разрушавана няколко пъти от набези и земетресения и за последно издигната през 1042 г. В нея на места могат да се видят избледнели вече, но все пак запазени фрески.
В Мира някога е имало голям храм на богинята Артемида Елеутера (отчетлива форма на Кибела – древната майка-богиня на Анадола), за който се твърди, че е най-голямата и най-великолепната сграда на Ликия. Построен е на голям терен с красиви градини и е имал вътрешен двор, очертан с колони, олтар и статуя на богинята. От него днес обаче не е останала и следа, тъй като св. Николай (епископът на Мира през IV в.) в стремежа си да изличи езичеството в района нарежда храмът на Артемида заедно с много други храмове напълно да бъде разрушен.
Издълбаните, в мекия монолитен скален блок, гробници са с четири лъвски глави на всеки ъгъл. В така наречената Гробница на Царя са открити осем все още неразгадани древноликийски изречения.
Четирите фриза, очертаващи контурите на отвора на гробницата са символ на четири врати през, които трябва да се премине по пътя към другия свят. Те много напомнят за вградени арки като тези на християнските храмове от Средновековието. Смята се, че с 4 цифрово се изобразява кръста.
Град Демре е разположен на 140 километра на запад от Анталия и на 48 км на изток от Каш. Скалните гробници Мира се намират на 2 километра навътре. В комплекса има два некропола – Некропол на океана и Некропол на реката.
Северозападно от римския амфитеатър е разположен океанския некропол. Втория Некропол на реката е мястото, където се намира известната Гробница на лъва, наричана още Рисувана гробница, тъй като през XIX век е била оцветена в червено, синьо и жълто.
Останките на древното ликийско пристанище Адриаке се намира около гробниците Мира. То е планирано по време на Траян, но е изградено при управлението на Адриан в южната част на Мира. Пристанището днес е любимо място за туристите, които предпочитат да си починат след разходката в уютните крайбрежни ресторантчета.
Още забележителности в Турция »

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори