Мевляна, Турция

Мевляна е поетът философ и мистик Джелаледин Руми.
 
„Ела, ела, ела, който и да си,
дали неверник
или на огъня се кланяш,
или езичник,
дори и да си престъпил
своите обети стотици пъти.
Нашата врата
не е вратата на отчаянието.
Ела такъв, какъвто си.“
 
Така поетът философ и мистик Джелаледин Руми, наричан Мевлана, призовава към лоното на любовта и единението с Бога. Този Бог, с когото той се е съединил в деня на смъртта си, празнуван като сватба.
Всяка година в средата на декември последователите му честват неговия шеби Арус („ден на единение“ – денят, в който той е умрял) чрез изпълняването на сема, въртящия танц, един от най-хипнотичните спектакли в света. По време на “сема” дервишите, облечени в бели широкополи дрехи, се въртят около оста си под звуците на мистична суфи музика и изпадат в транс, следвайки пулса на всемира. Преди това са съблекли дългите си тъмни плащове като символ на отърсване от всичко материално. Високи шапки - като надгробни камъни за егото - увенчават главите им. Дясната им ръка сочи нагоре към небето, лявата – към земята и те сякаш са проводници, по които всяка прашинка от Божията любов стига без остатък до хората. Музиката и танцът са централни при суфизма, докато “ортодоксалният” ислям не гледа с добро око на тях като техники за постигане на екстаз. За правоверните мюсюлмани танцът е опасен, защото може да опияни душата, както го прави виното. Но според суфистите музиката води до пробуждане на душата и до свързване с вселената – музиката ни кара да си спомним за една забравена родина и да я преоткрием.
Някои от паметниците, които познавал Мевлана, още стоят. От прочутия дворец на султаните, завършен по времето на Руми от Аладин Кейкобад (познат ни от “Хиляда и една нощ”) е останала, уви, само една стена. Но красивата Аладинова джамия, извисяваща се на зелен хълм в центъра на Коня на мястото на някогашния Акропол, е непокътната. Руми проповядвал в нея при коронясването на Аладин - султанът изкарал дълги години изгнание във византийския двор и там попил доста от западната култура, и след завръщането си отворил гостоприемно палата си за хора на изкуството и духа. 42 колони с капители, останали от римско време, подпират дървения покрив на внушителната Аладинова джамия.
Но сърцето на Коня, разбира се, е мавзолеят на Мевлана Руми. Неговият зелен купол, покрит с емайлирани керемиди – “висок тюркоаз, изрязан върху лазура” (по Морис Баре) - осветява целия град с нежното си сияние. Под зеленото кубе с необичайна конична форма почиват останките на Учителя от Коня и неговото семейство. Гробницата му е застлана с пищно покривало, чиито златни бродерии нижат стихове от Корана. Саркофагът е върху подиум, обграден с парапет от масивно сребро. До смъртното ложе на Мевлана водят две сребърни стъпала - върволицата вярващи чака търпеливо реда си, за да ги целуне, покланяйки му се.
След като Мустафа Кемал Ататюрк обявява края на Османската империя през 1924 г., орденът Мевлеви е забранен като пречка за модернизацията на Турция. След прекъсване от двайсет и пет години група дервиши убеждават местните власти на Коня да им позволи отново да изпълняват „Въртенето“ като културно представление. То продължава ежегодно до наши дни. Манастирът Мевляна – днес музей – е посещаван от милиони туристи всяка година.
Още забележителности в Турция »

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори