Ликийско крайбрежие | Древни Градове

06 Май 2022 г.

Отправяме погледа ви към полуостров Теке, разположен на югозападното крайбрежие на Турция, за да ви разкажем за историята му и защо много археолози са пленени от далечното минало на този древен регион. Обширната територия на ликийското крайбрежие крие интересни неща за дълголетното си съществуване. Някога тук са процъфтявали едни от най-важните градове на древността. Днес останките им напомнят за величието на народ, известен в историята още от сведенията на Древен Египет и хетската империя през късната бронзова епоха. 
 

Ликия е земя с богата история, станала свидетел на не една или две битки. Земя променяла своите граници многократно и приютявала племена и народи. Достолепен дом на едноимените ѝ жители - ликийците, чийто език е един от членовете на лувийския клон, засвидетелстван около 500 г. пр. н.е., за който учени твърдят, че е възникнал много преди това. Източници споменават, че страната се е наричала Лука, а според историците преводът е "Земя на светлината”. Големият интерес към района е причината той да бъде завладяван от перси, елини, римляни, карийци, македонци и османци. Ликийската цивилизация, процъфтявала единствено в този район на света и оставила руини, които да напомнят за предците ни и техния живот. Най-голямо впечатление правят характерните за местността скално изсечени гробници, украсени с пищни детайли, скулптури и релефи. Гробници крайно наподобяващи къщите на покойниците и съхраняващи всичките им ценности. 

Цели градове, системи за водоснабдяване, множество храмове, гробници, амфитеатри, древни къщи, бани и обществени сгради, постройки, преплели архитектурните стилове на няколко епохи и култури. За първи път, именно тук се създава съюз, състоящ се от 23 града, наричан “Ликийската лига”. Това е първата известна демократична федерация, станала родоначалник на съвременната демократична система. Основните градове, част от този съюз, са столицата Патара, Ксантос, Мира, Олимпус и Тлос. Разположени предимно по крайбрежието на Средиземно море, част от тези градове са играли важна роля в морската търговия. Не случайно в източниците, описващи битката при Кадеш, ликийският народ е наречен “лукийски морски народ”. Древните градове са защитени от Република Турция като археологически обект от първа степен. 

 

Важно селище за онзи период по тези земи е била столицата Патара. Наричан още “Страната на Лука”, Патара е бил един от най-богатите градове и главно пристанище на “Ликийската лига”. Отначало възниква около самото пристанище и е описван в хетските текстове от XIII в. пр. н.е. като вратата на Ликия към Средиземно море, заради процъфтяващата морска търговия. Пристанище Патара е дом на “най-старият фар, който е успял да оцелее до днес”. Извисяващ се на 4.5 метра над земята, фарът е доста добре запазен, а надписите по него гласят, че е бил построен за спасение на моряците. 

Но пристанището далеч не е единственият акцент на архаичния град, всъщност за негов символ се счита триумфалната арка на входа на града. Това е 10-метров монумент с дължина 19 метра, датиращ от I в. пр. н.е. Според източниците е бил построен в чест на управителя на града и семейството му. Интерес за археолози и историци представляват и 

други структури от древността, част от които са потънали в пясъците. Например, Гранариумът, служещ за съхранение на зърнените култури, изнасяни към Рим, Дворецът в акропола Тепекик, Сградата на парламента, Амфитеатърът с 5000 места, Коринтският храм, Банята на Веспасиан и “Улицата с колоните”. 

Патара е представлявал и важен религиозен център. Тук е роден великият Свети Николай чудотворец, познат в цял свят като Дядо Коледа. Оттук Свети Павел тръгва за Рим, поел една от най-важните роли в религията - да разпространи Християнството. А по-късно през Византийския период, Патара се превръща и в епископски център. Днес, освен руините, посетителите се впечатляват от 12-километровата плажна ивица от златен пустинен пясък, приют за застрашения вид на костенурките Карета, които излизат на сушата и снасят яйцата си тук. 


Обръщаме вниманието ви към един също толкова изключителен археологически комплекс, запазил автентичността си, заради своето местоположение, далеч от градските райони - Ксантос-Летоон. Именно тук са открити едни от най-значителните текстове на ликийски език. Ксантос, също столица на древна Ликия, повлиява архитектурата на останалите селища в района, както и Мавзолея в Халикарнас. Богато украсените гробници, имитиращи дърворезба, се издигат ефектно над руините. Изсечени в скалите, всеки детайл от тях, пленява с изящество - колоните, саркофазите, фризовете. Древните гробници разказват много за погребалното изкуство и ни дават възможност да разберем последователността и връзките между различните култури, преплели се една в друга. Летоон, от своя страна, се смятал за светилището на Ликия. Тук са се вземали всички важни политически и религиозни решения. Днес можем да видим останките на трите запазени храма, построени в чест на Лето, Артемида и Аполон. Освен с великолепието си, тези постройки впечатляват и с прочутия си триезичен надпис от 337 г. пр. н.е.
 

Няма как да не споменем и Централна Ликия,  където ще открием още един важен културен и дипломатически център от древността - град Мира. Ще имате възможност да го посетите с програмата ни Ликия - Земя на легенди. Посещаван от хиляди пътешественици и поклонници годишно, най-вече заради скално изсечените си гробници, датиращи от IV в. пр. н.е. и доста добре запазения си амфитеатър. Седем от тези гробници са богато украсени с различни фигури и надписи на ликийски и древногръцки, а на две от тях са издълбани най-интересните скални релефи. Едната се нарича Лъвската Гробница, заради изсеченото изображение на лъв, надвиващ бик. В центъра на гробницата са издълбани портретите на собственика на гробницата и семейството му, а отстрани релефът на богинята Артемида, покровителка на природата. 

 

Втората гробница е издълбана в стила на дървена къща. На фасадата на самия ѝ вход ви посрещат портретите на мъж и семейството му, а отстрани са изобразени роднини, приятели и познати. Спираме се да разгледаме и амфитеатъра, по чиято сграда отвън и отвътре може да се видят безброй релефи, някой от тях изобразяващи митични същества и богове - Медуза, Зевс, Ганимед, Елефтер (Ерос) и други. Запазил архитектурното величие на римската епоха, този театър е единствен по рода си в цяла Ликия. Множеството надписи по стените му дават сведения за организацията и разпоредбите в град Мира. В допълнение към гробниците и театъра, тук ще видите и много добре запазена римска баня от II или III в. пр. н.е. 

 

Именно в Мира, Свети Николай чудотворец развива своето учение и проповеди и тук е мястото, където през 342 г. сл. н.е. умира на 70 годишна възраст. В местността, близо до земеделското градче Демре, е била построена църквата "Свети Николай”, датираща от V в. сл. н.е. и представлява голям интерес за посетителите ѝ. По стените ѝ може да се видят рисунки и фрески, разказващи за живота на светеца. Закупена от руската царица Анна Галиция, в началото на 80-те години на XIX в. нея започва мащабен ремонт. Новите куполи и елементи по нея значително се различават от оригиналните, но въпреки това църквата не е изгубила автентичността си и остава един от най-значимите храмове от древността. 
Важна роля в град Мира е играло и пристанището Адриаце, което било едно от най-значимите звена във веригата на средиземноморските пристанища. То не само отваряло Ликия към света, но имало и съществено значение за достъпа до съседните градове. Археолозите, работещи по този проект откриват, че международната морска дейност съществува още от II в. Въпреки че не се е запазило особено много, все още може да се видят руините на пристанищната стена и пристанищния път, резиденции, църкви и храмове, резервоари за вода и други структури. Посещавайки Мира, малкото останали религиозни постройки, загатват, че тя също е била величествена метрополия през римския и византийски период. 

 

Олимп - още един древен град по крайбрежието, намиращ се само на около 60 км от Анталия. Останките от този архаичен град са потънали в дебрите на планината Кимера, от която се виждат вечно горящите огньове, а именно това придава мистично усещане на местността. В района се намира и плаж Чиралъ, което в древни времена е било по-скоро недостатък, заради постоянния интерес на пиратите. Тук също се виждат следи от водоснабдителните структури на древността. Из останките се виждат и множество гробници, храмове, римски бани, къщи, и дори амфитеатър. Днес мястото привлича посетители, не само заради артефактите си, но и заради живописните пейзажи от борови гори, диви лозя и брегове. 

 

Последен, но не на последно място е град, разположен в източната част на долината Ксантос. Тлос - важен религиозен център и едно от най-големите селища в Ликия, за което се смята, че сведенията за интереса към мястото датират от преди 4000 години. Разположен на върха на скалисто възвишение, по склоновете му се намират множество

скални гробници, една от които е гробницата на Белерофонт, легендарен митичен герой, изобразяван върху крилатия кон Пегас. В града доминират две изключителни постройки - Акрополът и Крепостта, останали да напомнят за могъществото на римската и византийската империи. В подножието на града е имало и театър, от който днес са се запазили само седалките. Но разкопките усилено продължават, от 2017 г. под ръководството на професора по археология Тамер Коркут от университета Акдениз. 

 

Ликия, древна земя, привлякла интереса на археолози и историци, заради богатата си и вълнуващата история, отразяваща великолепието на множество култури. Земя на един народ, оставил единствени по рода си скални гробници, обвити в мистерия и до ден днешен. 
 
Всички новини »

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори