Кулинарно пътешествие по Италианската Ривиера | Амалфи

24 Май 2022 г.

Слънчевите дни на лятото ни накараха да се замечтаем за един регион, познат с красотата на крайбрежието си, живописните си улички и многоцветни фасади на китните къщи, надничащи над морския бряг. 

Италианската ривиера е дестинация, която мнозина биха описали като най-впечатляващото си пътешествие, изпълнено с приятни емоции, аромати и златнорубинени залези. 

Амалфи, още наричан перлата на Ривиерата, е курортен град, намиращ се на северния бряг на Италия. Заобиколен от драматични скали и крайбрежни пейзажи, местността впечатлява с изящната си красота и завидно вкусна кухня.  

 

За вас избрахме едни от най-запомнящите се гурме изкушения, които са перфектното допълнение към разходката по Амалфийското крайбрежие

Ще изброим пет от ястията, спечелили сърцето ни. Оснанете с нас, за едно вълнуващо кулинарно приключение…

 

Разходката по крайбрежието ни започва с пресните морски дарове, които предлага регионът. Тъй като се намираме непосредствено до океана, продуктите са свежи и са приготвяни по местни рецепти. 

 

Първото ни предложение е за любителите на бързото хранене и то се нарича Cuppetiello di Pesce, а именно характерната за региона риба и морски дарове, изпържени и сервирани в хартиена фунийка с резен лимон. 

След дълъг ден на плажа, това е най-предпочитана лятна храна. Един съвет от нас, когато поръчвате гледайте да е от места, където по-скоро приемат поръчки. Да, ще се наложи да изчакате известно време, но храната ще е впъти по-вкусна отколкото да поръчате престояла зад някоя витрина риба. 

 

Предложение номер две в списъка ни е Pesce all’ Acqua Pazza, буквално поширана бяла риба в “луда вода". Приготвя се от почти всякакъв вид бяла риба: лефер, лаврак, червеноперка, дори пъстърва. Съществуват много варианти за приготвянето на това отличително за региона блюдо, тъй като може да се сервира с различни комбинации от сосове и билкови бульони. 

Според някои източници, произходът на това ястие може да се проследи до края на XIX век, когато в Италия е бил наложен данъкът за солта, за чието избягване рибата се приготвяла с морска вода. Това е на вид обикновено и не твърде сложно ястие за приготвяне, но е превъзходно на вкус.

Това е идеалното ястие за една топла и приятна вечер с приятели на крайбрежието. 

 

Несъмнено Амалфи държи ключът към изисканите вкусове. Може да ядете с години по крайбрежието и въпреки това, все още да има ястие, което не сте опитали. 

Топографията на региона има голямо значение за храната тук. Агерола, някога част от Амалфийското крайбрежие, е била град, където са се намирали площи обработваема земя, а планините  Монти Латари Monti Lattari, които се простират по крайбрежието се славят също с големи площи плодородна почва. Името Lattari произлиза от прочутото мляко на отглежданите крави в региона, което е използвано за приготвянето на сиренето Fiori di Latte. 

 

Но ние искаме да насочим вниманието ви към едно от ключовите сирена за региона -  Mozzarella di Bufala, чийто произход датира от около 1000 години сл. Хр. и е пряко свързан с  появата на биволите в Италия. Използвани първоначално като работни животни, поради своята издръжливост, с времето биволите стават ценени, заради качеството на млякото си. Моцарелата е прясно изварено сирене, чиито характерни черти се дължат главно на ароматното и богатото на протеини и минерали биволско мляко. Обикновено сервират Mozzarella di Bufala като предястие с прошуто или зеленчуци. Ако е висок клас, когато я разрежете, цялата чиния ще се покрие с мляко. В южната част на Италия се отнасят много сериозно към това и ето защо ястието определено си заслужава да се опита. 

 

Фредерико Фелини, италиански кинорежисьор и киносценарист, е казал: “Животът е комбинация от магия и паста.” Невъзможно е да посетите крайбрежието лятото и да не се насладите на Spaghetti alle vongole, спагети с миди и чаша бяло вино от местните производители. Важно е да отбележим, че за приготвянето им са използвани най-пресните миди, заловени в района, които овкусяват целия сос - мечта за любителите на морски дарове. Това е любима класическа италианска храна, богата на аромати с лек и приятел вкус. 

 

Последна, но определено не на последно място в нашата класация, отдаваме почит на нейно величество пицата и в частност Pizza Tramonti. Пицата се ражда от домашно приготвени сухари. В селските фурни през Средновековието се приготвял малък хляб от пълнозърнесто брашно, просо и ечемик, с подправки и свинска мас, който бил консумиран веднага след приготвянето му. 

Именно в Трамонти, малко градче на крайбрежието, сгушено в планините Латари, е единствената община в Италия, чиято пица е сертифицирана като местен продукт.   Различава се, заради приготвянето на тестото ѝ. То се пече на ниска температура, която не надвишава 350 градуса. За приготвянето на различните варианти се използват местни продукти като сиренето Fiori di Latte, домати Re Fiascone или Combarino, пълнозърнесто брашно и копър. Опитвайки тази пица, вие ще пресъздадете вкусовете от миналото. 

 

Пътувайки по криволичещите пътища на красивото крайбрежие, посещавайки живописните градове Позитано, Соренто, Казертавекия и Амалфи, както и опитвайки невероятната храна, ще се почувствате сякаш сте се пренесли в някоя страна от приказките.

 
Всички новини »

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори