Кулинарно пътешествие по испанското крайбрежие | Коста Брава

07 Ноември 2022 г.

Испанското крайбрежие е едно от  местата, където дългите морски нощи и свободният дух на испанците са причина за неустоимия му чар. Простиращо се на север от Барселона до границата с Франция, Коста Брава е несъмнено най-красивото и любимо от трите основни курортни крайбрежия на Испания. Въпреки че този живописен регион на Каталуния се посещава от много туристи, той разкрива девствени заливи, впечатляващи морски пейзажи, брулени от вятъра носове, обгръщащи брега пътеки и очарователни крайбрежни градчета с изключителни ресторанти.  

 

Във вътрешността на страната е разположен най-големият град на Северна Каталуния - Жирона, който поразява посетителите си с очарователната си атмосфера, настроение и поразително добре запазения средновековен център. Но освен забележителности, тук може да посетите и някои от най-добрите ресторанти в света. 

 

Съседният град Фигерас пък е известен с причудливия си театър-музей на Дали, който е първият от поредицата обекти, свързани с ексцентричния художник сюрреалист Салвадор Дали, който, както и много други, се влюбва в дивата природна красота на крайморския град Кадакес.

 

Повечето хора, които посещават Коста Брава, се запознават с обичайните туристически атракции, но днес ще ви разкрием какво още се крие зад чара на този впечатляващ регион. Ще ви запознаем с едни от най-популярните ястия на местността. Силно повлияна от съставките, които се срещат по средиземноморското крайбрежие: зеленчуци, нахут и боб, макаронени изделия и хляб, зехтин, вино, свинско месо и риба и морски деликатеси, местната кухня е едно от нещата, които трябва да опитате. 

 

Начело на списъка ви трябва да бъде нейно величество Паелята - ястие с ориз и морски дарове, което произхожда от Валенсия, но се предлага в ресторанти в цяла Испания. Най-доброто място, според Google и TripAdvsor за 2022, е ресторант Ла Рока де Тоса

 

Но Коста Брава може да предложи много повече от това любимо и известно на туристите ястие. Опитайте Pa amb tomàquet, което представлява просто препечени филийки хляб, намазани домати, осолени и поляти със зехтин. Ако някога сте си поръчвали сандвич в Каталуния, почти сигурно е, че сте забелязали, че хлябът е намазан с домати и зехтин, а не с масло. Тази автентична разядка е много по-вкусна, отколкото изглежда, и ще я намерите в почти всички ресторанти тук. 

 

Местната кухня несъмнено вдъхновена от средиземноморската диета, предлага много прясна риба и зеленчуци. Традиционно ястие е Cim i Tomba - вкусна рибна запеканка, обикновено направена от лаврак. Cim означава "отгоре" или "нагоре" на каталонски, а tomba се превежда като "обръщам". Първата дума очевидно се отнася до подреждането на съставките, а втората е свързана с начина, по който айолито се смесва с бульона, тъй като съдът обикновено се държи нагоре и се върти отляво надясно, за да се постигне оптимално смесване.

 

Не пропускайте и консервирана аншоа L’Escala, която вместо в олио, се консервира в сол - метод, който датира още от времето на гърците. Днес този процес продължава и във фабриката на SOLES, където отлежалата минимум осем месеца аншоа се изважда директно от бъчвите и се поставя в стъклени буркани с различни форми и размери, като се покрива със сол. 

 

Собственикът на фабриката Х. Солес казва: ”През 1888 г. Франсиско Солес Оливерас, моят прапрадядо, основава SOLÉS Anchovies в Л'Ескала (Коста Брава). Оттогава 5 поколения са се посветили на осоляването на синята риба, запазвайки и до днес тайните и традицията на един изключителен занаятчийски процес”.

 

Традиционнен за региона е прочутият сос Айоли Аllioli, идеален за сервиране с пържена риба, морски дарове или месо. Приготвен предимно от зехтин и чесън, този сос е идеалната добавка към вашето ястие. 

 

Каталунската кухня главно разчита и на сезонните продукти. Такъв популярен продукт са гъбите. Ежегодно на дванадесети октомври в град Llagostera се провежда Панаирът на гъбата, но не само този град отдава чест на нея. По време на този вид панаири много местни ресторанти предлагат менюта с акцент различни видове гъби. 

 

Ако пътуването ви е през есента, няма как да не опитате и вкусни печени кестени. Можете да ги закупите приготвени на улицата в по-големите градове. Ароматът на пушек е една от най-хубавите миризми, напомняща на наближаващата зима. В район, в който сезонните храни са предпочитани, зимата също не отстъпва с вкусни предложения. Една от популярните зимни храни тук е вид лук, наречен Calçot. Той произхожда от Валс в Тарагона и е станал популярен в цяла Каталуния. Лукът се пече на скара на открит огън и се потапя в сос. Обикновено се сервира заедно с Pa amb tomàquet, като основното ястие е месо на скара.

 

Приготвян от XVI век насам, Mongetes amb botifarra е каталунският вариант на наденица с боб. Botifarra е колбасът, който обикновено се приготвя от свинско месо и се подправя с множество пресни подправки. 

 

Коста Брава е регион с богата история и култура, включително и специална кухня. Силно повлияна от съседните Франция и Италия, каталунската кухня е истински средиземноморска и съчетава невероятни вкусове и текстури. 

Всички новини »

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори