Карпуз Калдъран, Турция

Водопадът Дюден в Турция е една от най-популярните атракции на Анталия, представена на човека от самата природа. Уникалността на Дюден се състои в това, че това е група от няколко водопада, които могат да се разглеждат от различни места. Този удивително красив природен обект се образува от река Дюден, която е най-важната водоснабдителна артерия в южната част на Анталия. Тази река води началото си на 30 км от курорта от извори от планината Таурус. Минава почти през целия център на града, както на повърхността, така и под земята. Ускорявайки се по течението си по скалисти скали, реката завършва пътуването си, спускайки водите в Средиземно море, като по този начин образува известния водопад Долен Дюден. А неговият ход, който тече на 10 км североизточно от центъра на Анталия, образува цяла група бързеи и водопади, които попадат в голяма езерна купа и образуват Горния Дюден. Малко хора осъзнават, че не само майката природа, но отчасти и самият човек е вдъхнал живот на тази атракция. Факт е, че в средата на 16 век на територията на съвременна Анталия и в околностите й са прокопани много напоителни канали, откъдето речните води започват да текат в малки потоци по скалистите планини. Така постепенно се образували пенливи водопади, атракция за туристите днес.
Един от най-красивите водопади в света, вливащ се в морето, е водопадът Долен Дюден, чиято височина е 40 метра. Можете да му се възхитите както от наблюдателната площадка на скалата, така и от морето. Водната струя да формира ярка дъга, която може да се види почти по всяко време на деня. Властите курорт модернизират водопада с ярко осветление, и през нощта се получава фантастичен спектакъл.
Водопада често е наричан Карпуз калдиран – „Носещ дини“, като се смята, че когато реката се спуска към морето, наводнява част от нивите с дини в района и ги отнася към морето.
Още забележителности в Турция »

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори