Кападокия, Турция

Кападокия - Земя на красивите коне, какъвто е именно буквалният превод на наименованието на местността от персийски език, е многолика локация, докосната от неразгадана още магия и мистика. Тук е и предполагаемото родно място на Свети Георги, един от първите християнски светци. Това са една съвсем нищожна част от цялото очарование, което носи въздействащата област, лежаща в сърцето на Турция.
Областта Кападокия се намира в централната част на Турция, в Централна Анатолия. Историческата местност в Мала Азия преди хилядолетия е била позиционирана между древните страни Понт, Армения, Киликия, Галатия и Фригия в поречието на река Къзълърмак (Червената река).
В близост до това внушително място, преди 4000 години се е намирал действащ вулкан. Природата извайвала чудни форми от изстиналата лава, а населяващите територията му издълбавали в засъхналата магма своите домове, храмове за медитация и християнски църкви за връзка с Бог.
Днес Кападокия представлява комплекс от музеи на открито с голямо историческо и културно значение, намиращ се под опеката на ЮНЕСКО. Тук имате възможност да се удивите от уникални и невиждани другаде по света скални форми – пирамиди, гъби, комини, подземни градове. Дестинацията се посещава от приблизително 2 млн. туристи годишно.
Кападокия е разположена на територията на градовете Невшехир, който е и най-големият в областта, Юргюп, Аванос, Гюлшехир, Каймъклъ. През местността преминава и най-дългата река в Турция – Къзълърмак, чието име в превод означава Червената река.
Тук величествената си красота разкриват забележителности като Вълшебните комини, Скалният замък, Подземният град, Долината на гълъбите, Долината "Зелве", скалите, чиято форма наподобява семейство, възвишението Учисар, панорамата край град Гьореме.
Кападокия има особено значение за християните. Счита се, че именно тук са живели едни от първите хора, посветени в християнската религия. За тяхната огромна отдаденост към Бог говорят множеството запазени в автентично състояние църкви на територията на скалния комплекс. Издълбани в скалите, красиво изографисани, богато орнаментирани тук могат да се преброят над 370 храма.
Внушителният брой се обяснява с дълбоката религиозност на местните в древността и желанието им да имат възможността да отправят молитвите си в различен параклис през всеки един ден от годината.
Районът, освен от забележителности, изобилства и от лозя. Затова ценителите на вино имат двоен повод да посетят Кападокия. Местността е богата на залежи на камъка оникс. Това е и причината много бижутерии в околността да предлагат накити, украсени именно с "черния красавец".
Безспорно една от най-големите атракции в региона е полетът с балон, който се провежда много рано сутрин, още преди изгрев слънце. Балонът се понася над скалните чудеса, на приблизително 800 метра над земната повърхност, а по време на приключенския полет, продължаващ около час, се предлага шампанско, което можеш да отпиваш на бавни глътки, наслаждавайки се на нереално красивата панорама.
Но ако има нещо, с което Кападокия е известна в цяла Турция, а и по света, то това е глината. Работилници за обработка и продажба на глинени съдове са често срещани в околията. А глинените "създания" варират от обикновени семпли вази, гърнета и купи до изрисувани до най-малкия детайл шедьоври.
Всичко, което може да се разкаже за Кападокия, е малко, в сравнение с усещането да я посетиш и да усетиш плавния преход към Ориента, гальовните лъчи на слънцето, нежното докосване на кашмирените шалове, разпаления танц на дервишите, спокойния нрав на камилите, незабравимия вкус на баклавата...
Още забележителности в Турция »

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори