Изтузу, Турция

4,5-километровата плажна ивица се намира в югозападна Турция. Уникалното му разположение създава една нетипична гледка – само пясъкът отделя делтата на река Далян от морето.
Далян е град в провинцията Мугла, който е разположен между Мармарис и Фетие. Името на града (в превод от турски) означава "риболовен бент“ - свързано е с реката Далян, която минава през града.
 
Курортът придобива международна известност през 1986 г., когато предприемачи искат да построят луксозен хотел на близкия плаж, който е място за размножаване на застрашения от изчезване вид морски костенурки карета. Проектът предизвиква широко международно обсъждане, по-късно е спрян и днес плажът е защитена зона.
Изтузу сега е резерват на костенурките карета. Земноводните избират бреговете, намиращи се близо до Далян, за да снасят яйцата си. Тези костенурки са характерни за региона и достигат 100 см.
Докато костенурките гнездят, което е в периода от май до октомври, през нощта на плажа не се допускат хора. През деня в зоните, които са маркираните за гнездене, чадърите, шезлонгите и копаенето на дупки са забранени.
В Далян се намират и гробниците на ликийските крале. Гледката е впечатляваща, тъй като всички те са издълбани в скали, отвесно разположени над водата.
Още забележителности в Турция »

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори