Хиераполис, Турция

Хиераполис е древногръцки град в древна Фригия в Мала Азия (дн. Турция, на планината над Памуккале), в долината на река Ликос на пътя от Сарди за Апамея, Фригия.
От дълбока древност мястото е било прочуто, тъй като се смятало, че изворите са лековити. Топлата вода била използвана и за обработка на вълна – препитание, което донесло просперитет на града. През 2 век пр. н. е. Хиераполис е наново построен от пергамските царе, а в последствие, заедно с всички територии на Пергамското царство, става част от Римската империя.
 
Не е сигурно от къде идва името на града: според едни той е кръстен на Хиера – жената на митичния крал, основал Пергам, според други името „хиера-полис“ (свещен град) било избрано заради многото светилища, които се намират тук. Многобройните храмове обаче не успели да умилостивят боговете. През I в. н. е. градът два пъти е разрушен из основи от силни земетресения.  В последствие Хиераполис е отново построен, този път с финансовата подкрепа на римската хазна.
Така започнала златна епоха за града. Градът се разраснал до внушителни размери – в него живеели около 100 000 души. Били изградени минерални бани, гимназион, храмове, главна улица с колонада, фонтан. А театърът, конструиран специално за визитата на император Адриан, е в днешно време най-добре запазеният римски театър в Турция.
Една от най-добре запазените сгради в античния град са старите римски бани. В днешно време те са превърнати в археологически музей. Тук са изложени находките, открити в Хиераполис.
За жителите на Хиераполис най-важните богове за града били Аполон, покровителят на града, и Плутон – владетелят на подземното царство и повелител на земетресенията. Ето защо една от най-забележителните находки в античния град е храмът на Аполон. В днешно време от сградата са запазени основите, част от стълбите, някои статуи и стени на храма. Най-интересният елемент обаче е т.нар. Плутониум. Според античния географ Страбон, всяко живо същество, влязло в Плутониума, умирало на място. Невредими можели да влизат единствено евнусите от храма на Кибела. Днес знаем, че това се дължи на отровните газове, изпълващи пещерата, но древните смятали, че Плутониумът е един от входовете за Подземния свят.
Триумфалната арка, позната още с името “Портата на Домициан” или “Портата на Фронтий” увенчавала северния вход на града. От тук започвала главната улица, украсена с колонада, която се простирала през целия град – чак до южната порта! Досами улицата са запазени и римските обществени тоалетни. Това едва ли е най-романтичното място в околността, но със сигурност е прелюбопитна забележителност.
Театърът на Хиераполис е един от най-големите и най-добре запазените римски театри в Турция. Строен в продължение на сто години, той е можел да настани 10 000 зрители! До днес изящните релефи и статуи, украсяващи сцената, не спират да удивляват посетителите на града.
Едно от най-популярните места е Античният басейн. Той е пълен с топли минерални води, а по дъното на басейна са разпръснати хилядолетни колони. Всеки посетител има възможност да поплува в басейна и съвсем буквално да се потопи в древната атмосфера на Хиераполис и Памуккале.
Градът бил известен не само с производството на вълна. тук имало многобройни гилдии – на ключарите, килимарите, бакърджиите. Местните добивали единствен по рода си мрамор, който продавали надлъж и нашир, но никога не използвали за сградите на Хиераполис.
Градът играе важна роля в разпространението на християнството. В Хиераполис е живял през последните си години апостол Филип заедно с неговата дъщеря. Тук и умира около 80 г., убит от римляните.
Хиераполис е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Още забележителности в Турция »

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори