Гьореме, Турция

Гьореме (Goreme) e малко селище, разположено в центъра на Кападокия.
Местните жители се занимават със селско стопанство и туристически услуги. Селото наброява не повече от две хиляди души. Като казваме село, човек трудно ще си представи, че това наистина е село, ако вярва на очите си.
Многобройни скални гъби или конуси или както искате така ги наричайте, прокопани като термитници се намират от всички страни на селището, включително и вътре в него, правейки пейзажа някак си нереално фантастичен.
Много от селските къщи са издълбани директно в тези скали. В тези "къщи" е прекарано електричество и вода, и те са напълно пригодни за живеене, а някои дори се дават под наем на туристи.
Навсякъде по околните квартали на Гьореме са разпръснати скали и хълмове с обитаеми стаи и пещери. Редом с "пещерните" жилища се извисяват и съвсем модерни постройки. В този скалист масив е напълно възможно да пренощувате и да се почувствате като ранните християни, живели тук в продължение на почти хиляда години назад. В Гьореме има голям брой хотели с обикновени стаи без топла вода, но също и скъпи апартаменти за по 150 Евро на ден. По ирония на съдбата последните са почти винаги пълни. Като цяло, в селото има около сто различни хотела, както и други необходими неща за туристите - ресторанти, магазини, кафенета, интернет, турски бани. Гьореме се намира в сърцето на Кападокия. Цяла Кападокия е съставена от много отделни долини между които са разпръснати малки села и селскостопански земи. Всяка долина има собствено име - Розовата долина, Долината на гълъбите, Пашабаг, Зелве, Долината Земи, Долината на любовта, Деврент. Цялата тази зона от всички долини е доста голямо пространство, което трудно може да се разгледа пешком, освен ако останете поне една седмица тук.
Трудно е да се опише всичко, което се появява пред смаяните очи на туриста, които идва за пръв път тук. Странни планини, долини и необичайни форми, които понякога е трудно да се повярва в техния естествен произход - конуси, пирамиди, ракети, животни, чудовища, фалоси и какво ли не! Обикновено всяка долина има различна окраска, която варира от бяло и жълто до червено и кафяво като шоколад.
 
Особено известни са така наречените "гъби" - скали, които са много подобни на гигантски гъби. В горната част на гъбите има масивни каменни шапки, готови като че ли да паднат всеки момент върху главата на зейналия от възхищение турист. Всичко изглежда, като че ли сте в някаква магическа земя. Нищо не може да се сравни с тези лудории на Майката Природа.  Кападокия често я наричат "Изгубен свят" или "Земя на лунните пейзажи". Въпреки че този район е твърде сух, Кападокия винаги е била населена от хора.
В меката скала, наречена туфа, хората лесно прорязвали и оформяли различни помещения, които ползвали за свои домове. Първите скални жилища са издълбани в скалите много преди Христа.
По-късно тук идват ранните християни, които са се криели в скалните лабиринти, бягайки от религиозно преследване. В Кападокия са живели такива известни християнски светци като Симон, Василий Велики, Свети Георги, Григорий Богослов, Света Варвара, Свети Поликарп и много други. Тук е проповядвал апостол Павел. Постепенно се изграждат цели градове в планината. Прокопават се огромно количество манастири и църкви, останки от които и сега се явяват пред очите на съвременниците.
Наистина, трудно е да се измисли по-благоприятно място за уединение и търсене на духовното. В някои периоди от историята тук са живели до няколко десетки хиляди християни. Почти всяка малко по-голяма скала е превърната в жилище или къща с няколко стаи коридори и прозорци, които сега гледат като черни огромни очи смаяните минувачи. Много от тези домове са разположени високо в скалите и човек може само да се чуди, как са влизали в тях. Общият брой на къщите е толкова голям, че никой не може да каже колко са всъщност. Има скални църкви само за няколко души, много от които са украсени със стенописи, запазени в много добро състояние до днес.
Още забележителности в Турция »

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори