Загадките на Мексико

Самолет и автобус
Вид транспорт: Самолет и автобус
Маршрут: София - Истанбул - Мексико сити - Канкун - Истанбул - София
Продължителност: 16 дни / 13 нощувки
от 5290 BGN
Начална дата Крайна дата Цена Резервирай

Мексико

Площ: 1 972 550 km² (на 14-то място) Столица: Мексико сити 19°26′ с. ш. 99°08′ з. д. (G) Най-голям град; Мексико сити Официален език: испански Население (пребр., 2011): 114 793 300 (на 11-то място) Валута мексиканско песо (MXN) Часова зона: 8 до -6


География:
Мексико се намира в южната част на континента Северна Америка, между 14 и 32° северна ширина и 88 и 112° западна дължина. Почти цялата територия на страната е разположена върху Северноамериканската плоча с малки части от полуостров Долна Калифорния върху Тихоокеанската плоча и плочата Кокос. Мексико е най-северната и трета по големина държава в Латинска Америка.
Мексико има площ 1 972 550 km², което поставя страната на 14-то място в света по този показател. Тази територия включва около 6 000 km² острови в Тихия океан (включително отдалеченият остров Гуадалупе и островите Ревиляхихедо), Мексиканския залив, Карибско море и Калифорнийския залив. Общата дължина на бреговата линия е 9 330 km. На север Мексико граничи със Съединените щати, като общата им граница е с дължина 3 141 km. На югоизток границата с Гватемала е дълга 871 km, а тази с Белиз – 251 km.
Територията на Мексико се пресича от северозапад на югоизток от две успоредни планински вериги, Източна Сиера Мадре и Западна Сиера Мадре, част от преминаващата през цяла Северна Америка планинска система на Кордилерите. В южната част на страната от запад на изток преминава веригата, известна като Трансмексикански вулканичен пояс или Сиера Невада. Четвърта голяма планинска верига, Южна Сиера Мадре, е разположена край югозападното крайбрежие от Мичоакан до Оахака.
Ландшафтът е разнообразен, с високи скалисти планини, ниски прибрежни равнини, високи плата и пустини, но почти половината от територията е с надморска височина над 1 600 m, главно в Централно и Северно Мексико. Най-високите върхове се намират в Трансмексиканския вулканичен пояс – Орисаба (5 700 m), Попокатепетъл (5 462 m), Истаксиуатъл (5 286 m) и Невадо де Толука (4 577 m). На високите плата между тези четири върха се намират три големи градски агломерации – на град Мексико, Толука и Пуебла.
Най-голямата река е Рио Гранде по границата със Съединените щати.

Климат:
Мексико се простира от двете страни на Северната тропична окръжност, но планинският релеф отслабва горещината и създава великолепно разнообразие на природата. В тази страна могат да се срещнат от океанското равнище до заледените планински върхове почти всички климатични пояси, съществуващи на земното кълбо без екваториалния. Въпреки че се чувства морско влияние, голяма част от страната е изключително суха, особено северните райони. В южната част и на полуостров Юкатан валежите са значителни.
Самите мексиканци различават в своята страна четири основни климатични пояса: “гореща земя”, обхващаща крайбрежните низини, разположени южно от тропика, а така също и изложените към тях планински склонове до 1000 м височина, отличаваща се с влажен горещ климат и разкошна тропична растителност; между 800-1600 м височина е разположена “умерената земя” със сравнително умерено топъл климат; от 1600 до 2500 м се простират земите на “студената земя” с по-мек и значително по-здравословен климат; най-високите планински части попадат в “мразовитата земя”.
Територията на Мексико се разделя приблизително по паралела на 24° северна ширина на две основни климатични зони - на юг влажна субекваториална с постоянни високи температури, а на север – суха тропична с по-хладна зима. Големите разлики в надморската височина също допринасят за разнообразието на климата.
Южните области с надморска височина до 1 000 m (полуостров Юкатан и крайбрежните низини) имат средна годишна температура между 24 и 28°C. Температурите са високи през цялата година, като разликата между средната зимна и средната лятна стойност е едва 5°C. Годишните валежи на някои места надхвърлят 2 000 mm. През лятото и есента през голяма част от крайбрежните райони преминават силни тропически бури.
Ниските райони на север от двадесет и четвъртия паралел, макар и горещи и влажни през лятото, имат по-ниски средни годишни температури (20-24°C), заради прохладните зимни нощи. Много от големите мексикански градове са разположени в долини в централната част на страната, които имат надморска височина над 2 000 m. На нея се дължи относително умереният им климат със средни годишни температури около 16-18°C и прохладни нощи през цялата година.
Много части на Мексико, особено на север, имат сух климат с нередовни валежи. В много градове на север, като Монтерей, Ермосильо и Мехикали, температурите надхвърлят 40°C, а в пустинята Сонора – и 50°C.

История:
Дълго време се смята, че първите хора се появяват в Централна Америка преди около 40 хиляди години, но съвременните изследвания опровергават тази хипотеза. Сред най-старите потвърдени човешки находки в региона са остатъци от лагерен огън на възраст 21 хиляди години. Предполага се, че първите заселници в Северна Америка идват от Азия, като пресичат заледения по онова време Берингов проток и се разселват на юг. Около 7 хиляди години преди новата ера в днешните земи на Мексико хората започват да отглеждат царевица, която скоро се превръща в най-важна земеделска култура.
Близо 1500 години преди новата ера в Мексико се появяват и първите общности, които се препитават предимно със земеделие, поставяйки началото на новокаменната епоха. Хората овладяват нови техники за повишаване на земеделските добиви, включително и терасиране на земята по склоновете на хълмистите райони и създаване на изкуствено напоявани зеленчукови градини, наричани чинампас. С течение на времето важно значение в обществената им структура придобива жреческото съсловие. Първата градска цивилизация в земите на Мексико е тази на олмеките, които населяват земите на днешните щати Табаско и Веракрус. Средище на олмекската цивилизация е град Ла Вента, издигнат в тресавищата на Табаско. Около средата на първото хилядолетие преди новата ера цивилизацията на олмеките изчезва, като причините за това остават неизяснени.
В началото на нашата ера в северозападната част на Централна Америка възниква културата на племената маи, като центърът ѝ се премества към 10 век на полуостров Юкатан, където са изградени градове-държави, достигнали висока степен на развитие - Бонампак, Чичен Ица, Тикал, Копан, Ушмал, Маяпан, Паленке. В южната част на днешно Мексико се развива културата на сапотеките (град Монте Албан), на миштеките (град Митла). От културата на тотонаките са запазени религиозни и културни центрове и градове в Централно Мексико – Теотихуакан, Тахин.
През втората половина на първото хилядолетие с най-висока степен на развитие се характеризира цивилизацията на толтеките (градовете Чолула и Толян), оставили много градове с геометрична планировка с монументални съоръжения, пирамидални храмове, площадки за ритуални игри и здания с лъжливи сводове и арки с плоскорелефни украси, скулптури и стели, пластика и стенописи, в които изображения от пантеона на древномексиканските религии се обединяват със символични мотиви с антропоморфни изображения и фантастични образи. Дребната пластика от теракота и изделията от полускъпоценни камъни са достигнали съвършенство. Тяхната цивилизация е унищожена от войнствените племена нахуатъл, сред които са и ацтеките, основали град Теночтитлан и подчинили на властта си Централно Мексико през 15 век.
През 1519 година в земите на днешно Мексико навлиза малък отряд испански конкистадори, воден от Ернан Кортес. Две години по-късно, в съюз с тлакскалтеките, той превзема Теночтитлан и унищожава ацтекската империя. През 1535 година е основано вицекралството Нова Испания, което се превръща в най-важната испанска колония в Новия свят.
Колониален период и 19 век
След завладяването на Мексико испанците се превръщат в елита на новото колониално общество. В продължение на три века страната е източник на материални ресурси за метрополията. С времето се задълбочава напрежението между местния креолски елит и испанската държава, често представлявана от родени в Испания висши чиновници. Окупирането на Испания от французите в хода на Полуостровната война и смяната на управляващата династия не е признато в много части на Латинска Америка и става повод за обявяването на независимостта на Нова Испания от свещеника Мигел Идалго и Костиля.
Мексиканската война за независимост продължава до 1821 година и завършва със създаването на независимо Мексико, включващо освен съвременната територия на страната и обширни области, завладени по-късно от Съединените щати. През 1823 година Мексико става република, а през 1829 година е премахнато робството. Следващите няколко десетилетия са свързани с ожесточени борби между либерали (федералисти) и консерватори (унитаристи), които неколкократно преминават в граждански войни. Най-влиятелната фигура през този период е консерваторът генерал Антонио Лопес де Санта Ана, който седем пъти заема поста президент. Възползвайки се от нестабилността, през 1836 година Тексас се обявява за независима република, която през 1846 година е анексирана от Съединените щати. В последвалата Мексиканско-американска война през 1846-1848 година Мексико претърпява поражение и губи 1/3 от територията си.
Падането на генерал Санта Ана през 1855 година поставя началото на период, известен като Ла Реформа. Той е свързан с прокарването на поредица либерални и антиклерикални закони, които предизвикват силна съпротива сред консервативните кръгове в страната. В Реформистката война от 1857-1861 година либералите надделяват, като властта е поета от тяхното радикалното крило, начело с Бенито Хуарес. Фалитът на изтощеното от гражданските войни мексиканско правителство става повод за Френската интервенция в Мексико и неуспешния опит за установяване на монархия, начело с Максимилиан I Хабсбургски. Републиката е възстановена след нова гражданска война, завършила през 1867 година.
В средата на 70-те години започва период от историята на Мексико, известен като Порфириато - режим на авторитарна фасадна демокрация, начело с Порфирио Диас, републикански генерал, воювал срещу французите, който е президент от 1876 до 1911 година (с прекъсване от един мандат през 1880-1884, когато президент е близък негов сътрудник). Управлението на Диас е свързано със значителен икономически и културен напредък. Страната бързо се индустриализира, изгражда се железопътна мрежа, започва разработването на петролните залежи. В същото време нарастват напреженията между различни обществени групи, а политическата опозиция е грубо потискана.
Мексико от края на 19 век насам

Революцията от 1910г.
Поредните изборни измами на управляващия режим през 1910 година предизвикват началото на Мексиканската революция. На следващата година Диас е принуден да се оттегли и да напусне страната, след което за президент е избран водачът на революцията Франсиско Мадеро. Той е свален през 1913 година с военен преврат, подкрепен неофициално от американското правителство. През 1910 мексиканските селяни,предвождани от Емиляно Сапата на юг и Панчо Вийя на север, се вдигат на бунт срещу обсаденото правителство на президента Порфирио Диас, който въпреки обещание от мексиканската конституция избори- отказва да освободи властта повече от две десетилетия.През 1911 г. Диас бяга от страната, която е обхваната от кръвопролития и анархия. Съпернически групировки сеят опустошения до 1917г.,когато конституцията от 1857 г. е преработена и са проведени общи избори.

Бурните 1920-те
С времето най-голямо влияние придобива конституционната армия, водена от Венустиано Каранса, привържениците на която налагат новата мексиканска конституция от 1917 година. След убийството на Каранса през 1920 година, начело на конституционалистите застава Алваро Обрегон, а след като и той е убит през 1928 година - Плутарко Елиас Кайес. В края на 20-те години те успяват да установят контрол над цялата страна. През 1929 година е основана Национална революционна партия, по-късно преименувана на Институционна революционна партия (ИРП), която е водещата партия в страната до края на века.

Национализации и леви уклони
В края на 30-те години социалистическото правителство на Ласаро Карденас национализира железниците и нефтодобива, дотогава собственост на чужди компании, но като компенсация е принудено да поеме значителен външен дълг. Нарастналото търсене на нефт по време на Втората световна война и отказът от социалистическите експерименти стават основата на период на значителен икономически растеж, продължил до края на 70-те години и наричан от някои историци
Мексиканското чудо.

Социални напрежения
В същото време нарастващото население предизвиква все по-силни социални напрежения, а управлението на ИРП става все по-авторитарно. Така например при погромa в Тлателолко през 1968 година са разпръснати опозиционни протести, като са убити от няколко десетки до няколкостотин студенти. Въпреки това едва след 1970 г. Мексико постепенно тръгва към реформи и променя вътрешната и външната си политика.

Нов ляв завой през 1970-те
Реформите на 1970-те във вътрешно политически план смесват планови и пазарни методи за управление на икономиката като по този начин новият президент Луис Ечеверия Алварес избран през 1970 иска да се доближи до Източна Европа и социалистическите държави. Този курс на външна политика се усилва през 1973-1974 г. когато Ечеверия е първият мексикански президент посетил Съветския съюз. Там той декларира новите социалистически цели на мексиканската политика. На базата на това по време на посещението в Москва са подписани няколко външнополитически и търговски договора с които Съветския съюз започва да внася в Мексико свои машини и оборудване за развитие на икономиките на двете държави. Кулминацията на Източния курс на Мексиканската политика е приемането на Мексико за асоцииран член на Съвета за икономическа взаимопощ през август 1975 г.

Затвърдяване на левия курс
По късно през 1977 г. при президента Хосе Лопес Портийо Мексико открито се обявява и за по голям дял на национализация на индустрията. В международен план Лопес Портийо и неговата политика подкрепят съветските инициативи, а Мексико се обявява против бойкота на олимпиадата в Москва през 1980 г. обявен от американския президент Джими Картър и против подписването на сепаративното споразумение в Кемп Дейвид от Египет и Израел през 1979 г.
През 1978 г. Хосе Лопес Портийо посещава Съветския съюз и България и е посрещнат грандиозно от Леонид Брежнев където Портийо се изказва и на сесията на СИВ. В България подобен прием е показан и от българския "Първи партиен и държавен ръководител" Тодор Живков. В България малко по късно гостува и съпругата на Лопес Портийо. След тези визити просъветската политика на Мексико се засилва и през 1979 г. Мексико официално подрепя съветското навлизане в Афганистан. Въпреки недоволството на частния бизнес Мексиканката вътрешна политика постепенно национализира индустрията , но при напускането на поста си през 1982 г.

Администрация на Мигел де ла Мадрид
Лопес Портийо оставя държавния бюджет в кризисно състояние. Независимо от това мексиканските граждани гласуват с пълна подкрепа в президентските избори за кандидата на ИРП Мигел де ла Мадрид. Де ла Мадрид е привърженик на курса на предшествениците си за национализация на индустрията и просъветска плитика в международен план. През 1983-1984 г. са национализирани частните банки, което води до остра реакция на САЩ и Роналд Рейгън . Де ла Мадрид е принуден да предприеме външно политически ходове за политическа и финансова подкрепа от социалистическите държави, най вече от Съветския съюз и България. Той се обръща и към СИВ, пред която Де ла Мадрид се изразява против "финансовия натиск на САЩ и големите международни банки кредиторки". Съветския съюз и СИВ подпомагат Мексико, но и по тяхна препоръка и по съвет на Международния валутен фонд президентът де ла Мадрид налага съкращения в държавния апарат, заявявяйки че по този начин се съобразява с дадените съвети. Спадът на цените на петрола в началото на 80-те години слага край на продължителния период на стопанския растеж на Мексико. През 1982 година държавата прекратява плащанията по външния си дълг и инфлацията бързо нараства. Притисната от ситуацията, управляващата партия е принудена да предприеме известни стъпки за либерализиране на политическия режим. При всичките тези политически проблеми и икономическа криза , през 1985та на 19 септември 1985 Мексико претърпява катастрофално земетресение с епиценър Мексико-Сити. 1990-те и смяната на политическата партия-водач.
През 1988 Мексико вижда първите демократични избори от своето съществуване като държава. За първи път кандидатът на управляващата партия се сблъсква с активна опозиция от още две политически партии. Изборите са опозорени от две скандални изключвания на компютрите на изборната комисия и гласуваното в мексиканския конгрес да се изгорят хартиените изборни бюлетини под съмнение . В централномексиканския щат Мичоакан триумфира левият кандидат на Партията на демократичната революция (ПРД) и внук на бившия президент Ласаро Карденас, Куактемок Карденас. В тихоокеанския щат Синалоа и околностите кандидатът на Партидо Аксион Насионал (Партия за национално действие). Независимо от конкуренцията, Салинас, макар и със съмнения за изборна измама, печели изборите и започва политика на икономическа реформа. По време на неговия мандат се сключва търговското споразумение НАФТА и намалява броят на държавните предприятия от 600 през 1988 до 250 през 1994. Правителството на Салинас отменя антиклерикалните закони от Законите на Реформата. През 1994 година опитите на правителството на Карлос Салинас да поддържа завишен валутен курс довежда до нов мораториум върху външния дълг. Кризата е преодоляна сравнително бързо с помощта на значителен държавен заем от Съединените Щати, гарантиран с приходите на нефтодобива, но ИРП е принудена да се откаже от монопола си върху властта. През 2000 година за президент е избран Висенте Фокс, първият държавен глава от друга партия от времето на гражданската война.
Мексико през 21 век
Буш, Висенте Фокс, Харпър (Канада). На Чичен Ица 30 март 2006.
С подписването през 2005 на Споразумението за сигурност и просперитет в Северна Америка, се засилват за пореден път връзките с Канада и САЩ. Стопанството на Мексико влиза в клуба на трилионерите. Икономиката се интензифицира и се строят много автомобилни и други заводи, особено в пограничните щати .
В политически план, през 2006 година ИПР за пръв път се класира трета на националните избори, следвайи ПАН и ПРД. Само със 121 места в Конгреса и 38 в Сената, на национално ниво ИПР изглежда като губеща сила, но на местно ниво, по-голямата част от мексиканските щати се управляват от лица на ИРП.
Първото десетилетие на 21 век е отбелязано от насилие свързано с контрабандата на наркотици. Само през 2007, 31 журналисти са убити от наркотрафикантите. Престъпните групи не се поколебават да атакуват общественици, журналисти и местни лидери. На 16-17 Април 2009, Барак Обама посещава Мексико сити като на дневния ред са били въпроси по контрабандата на наркотици и нелегалната имиграция. Независимо от приятелското отношение към Обама след период на охладено отношение към предшественика му, Буш, по време на посещението на Обама, елитният квартал Поланко е блокиран от специални части и при засилени мерки за сигурност. Между 2006 и 2011 във времето на администрацията на Фелипе Калдерон, около 35 хиляди човека са били убити от престъпни групи като 15 хиляди само през 2010.
През същата година Обама посещава Срещата на лидерите на Северна Америка в Гуадалахара под домакинството на Фелипе Калдерон.
Харпър (Канада), Обама и Калдерон.
Нов проект по тихоокеанското крайбрежие на Мексико предвижда построяването на огромен пристанищен комплекс при Пунта Колонет с амбициите да надмине товарооборота на Лонг Бийч в Южна Калифорния. Наддаването на предприемачите е за 5 милиардната (американски долари) оферта на мексиканското правителство, която сума да включва строеж на пристанище и железопътна връзка18 с американския Среден запад и дори Чикаго. Проектът се очаква да създаде близо 80 хиляди работни места и да намали ангажираността на Лонг Бийч. Проектът се очаква да бъде завършен през 2012(2014).

Държавно устройство:
Мексико е федерация, в чийто състав влизат 31 щата и един столичен федерален окръг. По силата на коституцията от 1917 г., по форма на управление страната е президентска република.
Законодателната власт е в ръцете на двукамерен Национален конгрес: Сенат от 128 човека, избирани за 6 г. и Камара на депутатите от 500 депутата избирани за 3 г.
Глава на правителството и на държавата е президентът избиран за 6 г. мандат. Няма право да бъде преизбиран. Предоставена му е законодателна инициатива. Чрез дадените му права президентът има възможност да реализира намеса във вътрешните дела на отделните щати.

Правна система
Като цяло правната система на Мексико се отнася към романо-германскотоправно семейство. Основен правен източник на мексиканското право е конституцията от 1917 г. - първата конституция в Латинска Америка. Тя обаче не се отличава с изключителна стабилност - от момента на приемането ѝ в нея са направени няколкостотин поправки.
През 90-те години на 20 век се хармонизира търговското законодателство на Мексико, САЩ и Канада, интеграцията между които става все по-силна.

Население:
По данни от 2005 г. в Мексико живеят 106 202 903 души.
Расов състав:

 • 70 % - метиси;
 • 9- 17 % - бели;
 • 12 % - индианци
Населението е главно от смесен индианско-испански произход (метиси) - 87,6%, индианци (56 етноса) - 11,7% (от тях испаноезични - 57,2%, ацтеки - 11,7%, маи - 6,5%, сапотеки - 3,6%, отоми - 2,9%, миштеки - 2,5%, други -15,6%), други - 0,7%.
Конфесионалният състав е предимно християни - 95,6% (от тях католици 94,4% и протестанти 5,6%), други - 4,4%. Извън страната живеят над 12 млн. мексиканци (основно в САЩ). Градското население е 78%. Гъстотата е 54 жители на кв.км. Естественият прираст е 28. Средната продължителност на живота за мъжете е 70 г., а за жените - 76 г.
По данни на "The world factbook" 86.1% от населението на Мексико е грамотно - може да чете и пише. По данни за 2005 година, разходите, които правителството прави за образователната система са 5.5% от БВП на страната.

Езици в Мексико:
Официалният език е испански, употребяват се и редица местни езици и наречия, като мексиканския диалект на испанския, ацтекски, мая и други.

Вижте повече

Кол център

02 4949363

ОСНОВНИ ПРЕДИМСТВА

 • Сигурност и гаранция за Вашата резервация
 • Гарантираме отлично качество
 • Професионален екип и лично отношение
 • Фокус към атрактивни и популярни дестинации
ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМА
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
 • Хотели към програмата
 • Допълнителни екскурзии
ДЕН 1 | СОФИЯ - ИСТАНБУЛ - МЕКСИКО СИТИ ДЕН 1 | СОФИЯ - ИСТАНБУЛ - МЕКСИКО СИТИ
Полет до Мексико сити през Истанбул с Turkish Airlines. София – Истанбул : 21:25 – 22:55

ДЕН 2 | МЕКСИКО – СИТИ ТУР ДЕН 2 | МЕКСИКО – СИТИ ТУР
Истанбул – Мексико Сити : 02:30 – 07:35

Пристигане в Мексико. Трансфер до хотела. Оставяне на багажите в хотела и пешеходен тур в централната част на мексиканската столица с посещение на централния площад Сокало, Катедралата и останките от някогашния Централен храм на Теночтитлан. Настаняване в хотела. Свободно време. Нощувка. Нощувките са в централната градска част с възможност за излизане наоколо и вечеря. Нощувка.

ДЕН 3 | МЕКСИКО – НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ ПО АНТРОПОЛОГИЯ, СОЧИМИЛКО ДЕН 3 | МЕКСИКО – НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ ПО АНТРОПОЛОГИЯ, СОЧИМИЛКО
Закуска. Посещение на Националния музей по антропология и история, където са събрани най-ценните артефакти от доколумбова Мезоамерика. Следобед – посещение на Сочимилко, квартал в южната част на столицата, съхранен в автентичния вид с изкуствено създадени в езерото острови /чинампас/ и който разглеждаме от своеобразните салове, с които се придвижват местните – трахиннера. Тук земеделието продължава да съществува като по времето на коренните обитатели, които строили „чинампас“ – насипана пръст върху камъни на дъното на езерото, като по този начин образуват своеобразни острови, където се отглеждат цветя и зеленчуци. Тур по мрежата от канали, където можете да си купите всичко направо от направения с подръчни средства сал. Маршрутът ни минава и покрай призрачния остров на куклите, където по дърветата страховито висят различни кукли. Защо ли? Ще разберете когато стигнете там. Нощувка.

ДЕН 4 | ТЕОТИУАКАН И БАЗИЛИКАТА „ДЕВАТА ОТ ГУДЕЛУПЕ“ ДЕН 4 | ТЕОТИУАКАН И БАЗИЛИКАТА „ДЕВАТА ОТ ГУДЕЛУПЕ“
Закуска. Посещение на базиликата „Девата от Гуделупе“ – едно от най- почитаните места в католическия свят и единственото, което съперничи по посещаемост на Ватикана в Рим по брой поклонници за година. На това място Богородица се появява на местния Хуан Диего и го изпраща със заръка при епископа да построи храм. След истинско чудо, което се случва, на това място е построен храм, който може да се посети до днес и се смята, че мястото е чудодейно и сбъдва желания.

Продължаваме с посещение на Теотиуакан. /50 км. от столицата/ Пирамидата на Слънцето и Пирамидата на Луната са един от символите на Мексико, известни дори на най- незапознатите с тази страна. Заедно с храма на пернатата змия, Кецалкоатл, където се извършват множество човешки жертвоприношения, това е един от най-значимите археологически комплекси на Мексико. Завръщане в столицата и свободно време. Нощувка

ДЕН 5 | МЕКСИКО СИТИ – ТУКСЛА ГУТИЕРЕС – САН КРИСТОБАЛ ДЕ ЛАС КАСАС /20 km + 80 km./ ДЕН 5 | МЕКСИКО СИТИ – ТУКСЛА ГУТИЕРЕС – САН КРИСТОБАЛ ДЕ ЛАС КАСАС /20 km + 80 km./
Закуска. Свободно време в Мексико Сити. 12.00 ч. Освобождаване на хотела. Трансфер до летището и полет до до Туксла Гутиерес, столицата на щата Чиапас.

Полет Мексико Сити – Туксла Гутиерес :

Трансфер до Сан Кристобал де Лас Касас - малко градче, макар и някога столица на щата, запазил колониалното си очарование с пъстроцветни къщи и своеобразен стил, характерен с особен уют и автентичност.

Настаняване в хотел в Сан Кристобал де Лас Касас. Свободно време. Нощувка.

ДЕН 6 | САН КРИСТОБАЛ ДЕ ЛАС КАСАС – СИНАКАНТАН – КАНОЬОНА СУМИДЕРО - ВИЯЕРМОСА /10 km. +80 km + 300 km/ ДЕН 6 | САН КРИСТОБАЛ ДЕ ЛАС КАСАС – СИНАКАНТАН – КАНОЬОНА СУМИДЕРО - ВИЯЕРМОСА /10 km. +80 km + 300 km/
Закуска. Време за кафе в Сан Кристобал де Лас Касас, по чиито улици ще срещнете представители на маите цоцил, стигнали до града със своята селскостопанска продукция, произвеждана в планините и докарана до тук с магарета и собственоръчно изплетени кошници.

Посещение на Синакантан, селище на маите цоцил, запазили своите традиции и самобитност, където за кратко ще се потопим в техния ритъм на живот.

Продължаваме пътуването към Чиапа де Корсо. Градчето е разположено по брега на р. Грихалва и не впечатлява с размери или особена значимост, но това е първия град, основан от испанците по тези земи. Местното население дало сериозен отпор на завоевателите, но виждайки, че силите са неравни достойно намира смъртта си малко по-надолу в каньона на реката, където скалите се издигат отвесно на височина от 1000 м. над нивото на водата.

Следобед отпътуване за Вияермоса. Пристигане вечерта. Настаняване в хотел. Нощувка.

ДЕН 7 | ВИЯЕРМОСА – ВОДОПАДИ РОБЕРТО БАРИОС -ПАЛЕНКЕ /175 км.+ 35 км/ ДЕН 7 | ВИЯЕРМОСА – ВОДОПАДИ РОБЕРТО БАРИОС -ПАЛЕНКЕ /175 км.+ 35 км/
Закуска. Посещение на невероятния археологически парк Ла Вента, в който са събрани експонати, открити във влажните тропически гори и принадлежащи на епохата на олмеките. В парка е обособен зоокът, в който можете да се срещнете очи в очи в представители на местната фауна и да се удивлявате на огромните каменни глави и мистични олтари, скрити в зеленината на джунглата в съпровод на смразяващия рев на ягуар или под закачливите погледи на маймуните-паяк. Отпътуване към водопадите Роберто Бариос и възможност да се потопите в прохладните води на серия от водопади в сърцето на джунглата. Настаняване в хотел в околностите на археологическата зона на Паленке. Нощувка.

ДЕН 8 | ПАЛЕНКЕ – КАМПЕЧЕ /360 km/ ДЕН 8 | ПАЛЕНКЕ – КАМПЕЧЕ /360 km/
Закуска. Посещение на археологическата зона на Паленке. Паленке е една от най-удивителните находки от епохата на маите. След упадъка на цивилизацията им джунглата е погълнала всичко построено и едва в края на XVIII в. случайно излиза отново на бял свят. Посещението е вълнуващо приключение в стил “Индиана Джоунс“, което ще ви предложи срещи с огромни игуани, разходка сред екзотични растения и лиани, между които изникват каменни постройки. За разлика от други внушителни пирамиди, основната на Паленке не впечатлява с размери, но се оказва гробница на един от великите владетели – Пакал. Във вътрешността на пирамидата е открит саркофаг с тялото на владетеля, покрит с ритуална посмъртна маска от нефрит. По-малката пирамида до него се оказва също гробница, в която е открито тяло на жена, чиито кости, както и стените на погребалната камера са оцветени в ярко червено. Въпреки че все още няма яснота коя е тя, археолозите я наричат “Червената царица“.

По обед отпътуване към Кампече, където ще се влеем в пасторалния живот на местното население, свързан предимно със земеделие и животновъдство. Ще минем през живописни селища и обширни пасища със стада местни говеда преди да се озовем на брега на Мексиканския залив. Попътно ще спрем за почивка с възможност за обяд. Пристигане в Кампече вечерта.

Кампече е крайбрежен град, някога често нападан от пирати, поради което е опасан със здрава крепостна стена, която да го защитава от набезите им. Стената има две порти – откъм морето и откъм сушата, а между тях се простира пешеходна улица с множество заведения. Настаняване в хотел. Нощувка.

ДЕН 9 | КАМПЕЧЕ – УШМАЛ – МЕРИДА / 170 km + 85 km./ ДЕН 9 | КАМПЕЧЕ – УШМАЛ – МЕРИДА / 170 km + 85 km./
Закуска. Посещение на селището Бекал, където традиционният занаят е плетене на шапки от специфично палмово листо „хипихапа“, което е по-популярно като „панама“.

Продължаване към Ушмал – древен град на маите, който в превод означава „Строен три пъти“. Легендата разказва, че внушителната пирамида е построена от джудже, родено от яйце. Целият комплекс е прекрасен пример на късната архитектура на маите.

Отпътуване за Мерида – Белият град /85 км/. По пътя има възможност за обяд в крайпътен ресторант, където сервират местния специалитет – кучинита пибил /месо, печено в каменни пещи, зарити в земята и завито в бананови листа / и тестват издръжливостта на гостите на „Кукарача“.

Пристигане привечер в Белият град, наречен така заради внушителните богаташки къщи в европейски стил, строени през XVIII – XIX в., когато местните производители на сезал и търговци се замогват чрез търговски контакти с Европа. Настаняване в хотел. Нощувка.

ДЕН 10 | МЕРИДА – ИСАМАЛ – РИО ЛАГАРТОС – ВАЛЯДОЛИД /70 km. + 150 km + 150 km/ ДЕН 10 | МЕРИДА – ИСАМАЛ – РИО ЛАГАРТОС – ВАЛЯДОЛИД /70 km. + 150 km + 150 km/
Закуска. Панорамна обиколка по бул. „Монтехо“, където са разположени богаташките резиденции, голяма част, от които днес пустеят.

Отпътуване за Исамал – Градът на три култури. / 70 км./Нарича се така, защото в самият център на днешния град се намират останки от мащабно строителство от времето на маите, върху които е построен бенедиктински манастир, около който е разположен съвременния град. При посещение на папа Йоан Павел II в негова чест градът е оцветен в жълто – всички сгради, къщи, манастир и черкви са в искрящо жълт цвят, което му придава особена приветливост и настроение.

Отпътуване към Рио Лагартос – биосферен резерват, където гнезди розово карибско фламинго. Целият северен бряг на Юкатан е характерен с пусти плажове с фин бял пясък, където излизат да снасят яйца огромни костенурки. Вечерта настаняване в хотел във Валядолид. Нощувка.

ДЕН 11 | ЧИЧЕН ИЦА – СЕНОТ - ЧИЧЕН ИЦА ДЕН 11 | ЧИЧЕН ИЦА – СЕНОТ - ЧИЧЕН ИЦА
Ранна закуска и посещение на пирамидата на Кукулкан. Пирамидата на Кукулкан е едно от новите 7 чудеса на света. Построена е в късния период на цивилизацията на маите и всъщност, това което виждаме е трета пирамида една върху друга. Във вътрешността съществуват още две постройки. Пирамидата е храм на слънчевият бог Кукулкан /пернатата змия/. На 21 март и 22 септември, при пролетно и есенно равноденствие се образува зрителна измама, която наподобява движението на змия, която се спуска по ръбовете на пирамидата.

Разглеждат се астрономическа обсерватория, Храмът на воините, игрището за игра на топка и платформите, на които са извършвани човешки жертвоприношения. Посещението трае около 3 часа. На цялата територия на комплекса има амбулантни търговци, от където могат да се вземат сувенири. Свободно време на територията на комплекса.

Следобед възможност за посещение на сенот. Сенотите са естествени езера в карстовата структура на полуостров Юкатан. Тъй като маите били изключително зависими от реколтата царевица, която била основния им поминък, водата е високо ценена и сенотите са смятани за свещени. Също така, местните смятали, че това е вратата съм друг свят. На дъното на някои сеноти са открити ритуални предмети, както и следи от жертвоприношения. Сенотите са три вида – закрити, полуоткрити и открити, някои от които се намират на сериозна дълбочина.

Завръщане в хотела и вечерта посещение на светлинен спектакъл на пирамидата „Звук и светлина“ /при подходящи атмосферни условия/. Нощувка.

ДЕН 12 | ВАЛЯДОЛИД - ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН /30 km + 108 km/ ДЕН 12 | ВАЛЯДОЛИД - ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН /30 km + 108 km/
Закуска. Отпътуване към Плая дел Кармен. Настаняване в хотел. Нощувка.

ДЕН 13 | ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН ДЕН 13 | ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН
Свободен ден за плаж. Нощувка

ДЕН 14 | ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН ДЕН 14 | ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН
Свободен ден за плаж. Нощувка

ДЕН 15 | ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН – КАНКУН - ИСТАНБУЛ ДЕН 15 | ПЛАЯ ДЕЛ КАРМЕН – КАНКУН - ИСТАНБУЛ
Напускане на хотела и трансфер на летището в Канкун. Полет до Истанбул.

Канкун – Истанбул : 13:50 – 09:45 +1

ДЕН 16 | ИСТАНБУЛ - СОФИЯ ДЕН 16 | ИСТАНБУЛ - СОФИЯ
Истанбул – София: 13:30 – 14:45

Програмата не е подходяща за хора със затруднения в придвиждането! Обектите по програмата са в естествени условия и не са адаптирани за придвижване с помощни средства.

Предвид динамиката на пътуването и продължителността му, не препоръчваме участие на деца под 14 години.

ЗАПИСВАНЕ И ПЛАЩАНЕ:.
 • При записване 50% от стойността на пакета.
 • 30 дни преди датата на пътуване - пълната сума.
 • Самолетни билети София – Истанбул – Мексико Сити с включени 23 кг. чекиран багаж и 8 кг . ръчен багаж и летищни такси;
 • Самолетни билети Канкун – Истанбул – София с включени 23 кг. чекиран багаж и 8 кг . ръчен багаж и летищни такси;
 • Самолетен билет Мексико Сити – Туксла Гутиерес с включени 25 кг. чекиран багаж и 5 кг . ръчен багаж и летищни такси;
 • Трансфери летище – хотел в Мексико Сити и Туксла Гутиерес;
 • Трансфери хотел – летище в Мексико Сити и Канкун;
 • Транспорт с лицензиран автобус/микробус по програмата;
 • 3 нощувки със закуски в 4* хотел в Мексико Сити;
 • 1 нощувка със закуски в 4* в хотел в Сан Кристобал де Лас Касас;
 • 1 нощувка със закуска в 4* в хотел във Вияермоса;
 • 1 нощувка със закуска в 4* в хотел в Паленке;
 • 1 нощувка със закуска в 4* в хотел в Кампече;
 • 1 нощувка със закуска в 4* в хотел в Мерида;
 • 2 нощувки със закуска в 3* в хотел във Валядолид;
 • 3 нощувки на ол инклузив в 4* хотел в Плая дел Кармен;
 • Всички входове в туристически обекти по маршрута;
 • Водач на български език по целия маршрут;
 • Медицинска застраховка с покритие на COVID-19 за 50000€.
Стандартна цена: 5490 лева.
Ранни заисвания до 31.01.2022 г. на цени от 5290 лева.
 • Такса обслужване на летището в Канкун;
 • Входове в сеноти в хода на програмата;
 • Обеди и други хранения, непредвидени в програмата;
 • Бакшиш за носене на куфарите в хотелите;
 • Бакшиш за шофьор и местен водач / мин. 5 USD на ден на човек/;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ за стойността на пакета /около 2,5%/;
 • Туристическа такса в Плая дел Кармен /плаща се лично директно на рецепция/;
 • Туристическа такса за щата Кинтана Ро /224 MXN към 30.12.2021/.

Доплащане за единична стая : 700 лв.

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА ИЛИ ПОДОБНИ:
 
Мексико Сити Hotel PF 4* / Royal Reforma 4*
Сан Кристобал де Лас Касас Hotel Casa Mexicana 4*
Вияермоса Villahermosa Marriott Hotel 4*
Паленке Hotel Plaza Palenque 4*
Кампече Hotel Catedral 4*
Мерида Hotel Embajadores 4*
Чичен Ица Doralba Inn Chichen Itzá 3*
Валядоли Ecotel Quinta Regia 4*
Плая дел Кармен The Reef Playacar 4*
БИОСФЕРЕН РЕЗЕРВАТ СИАН КААН И ПУНТА АЛИЕН
Резерватът Сиан Каан, което на езика на маите означава  „Врата към небесата“ е един от най-големите в Мексико и с огромно биоразнообразие. Под егидата на ЮНЕСКО е от 1987 г. Защитените ценности са както на земята, така и във водата, защото обхваща огромни площи мангрови гори, специфичен вид дърво, срещащо се само тук, във Флорида и Куба, както и втория по големина коралов риф, след Големия бариерен риф в Австралия.
Пътят до селището Пунта Алиен минава по тесен път, заобиколен от двете страни с гъсти гори и море. Това е тънка ивица земя с дължина 50 км., която води до напълно изолираното селище, където ток има неколкократно на ден и вода се доставя с цистерни. Ще направим няколко спирки на самотни плажове сред диви гори, а от селото ще се качим на лодки, за да стигнем рифа, където
ще има време за гмуркане, ще плуваме с делфини и костенурки и ще завършим около тричасовото пътешествие с къпане в огромен залив зад рифа с топла вода и огромно разнообразие на морска фауна.
В селището ще имаме време за разходка и обяд в някой от местните ресторанти, където сервират прясно уловени лангусти, омари и риби. Липсата на ток не позволява съхранението на продуктите във фризери и всичко, което достигне до масата е съвсем прясно. Завръщане в Ривиера Мая вечерта.
 
ТУЛУМ /полудневна/
Тулум е единственият град на маите, разположен на брега на морето. Добре запазени са храмове и обществени сгради, а от почти цялата му територия се открива зашеметяваща гледка към морето. От руините директно се излиза на плажа, където ще продължи преживяването на един от най-емблематичните плажове на мексиканския бряг – Плая Параисо.
 
ЛАГУНАТА КААН ЛУУМ /полудневна/
Една различна възможност за плаж из дебрите на Биосферния резерват Сиан Каан. Лагуната Каан Луум се намира на около десетина километра от Тулум и предлага спокойствието на изумрудени води, хума по дъното на самата лагуна и екзотиката на окръжаващата я джунгла.

offer № Е59

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори