Аванос, Турция

Аванос е град и област в провинцията Невшехир. Разположен е на 18 километра северно от град Невшехир, която е столица на провинцията. Градът е част от историческия и туристическия регион на Кападокия. Старият град Аванос, носел името Ванесса. Освен това, имал невероятна гледка към Къзълърмак или Червената река. Именно тази река разделя Аванос от Кападокия. От древността в града се практикува грънчарството, като се използва пръст от наносите на Червената река.
Улиците на Аванос са много живописни. Застлани са с обли камъни. Близо до града са разположени и подземните градове Йозконак, Каймаклъ и Деринкую. Йозконак е подземен град, който е построен на склоновете на връх Идис. Нивата му са направени от вулканичен гранит и се свързват едно с друго чрез тунели. Комплексът съдържа 10 етажа с дълбочина 40 метра, но само 4 етажа са отворени за посетители. Каймаклъ и Деринкую вместо тунели имат дълги и тесни дупки, които осигуряват комуникацията между нивата на града и вентилация.
Аванос се намира на 8 километра от Гьореме. Долината Гьореме се отличава с изключителни пейзажи, които са оформени изцяло от процесите на ерозия. Обектът обхваща врязани в скалите светилища, които се явяват уникални паметници на византийското изкуство от иконоборческия период. В отделните жилища, пещерни селища и подземни градове се съдържат доказателства за живот, който датира от четвърти век.
Още забележителности в Турция »

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори