Анталия, Турция

Анталия е разположена, по крайбрежието на Средиземно море, в границите на Република Турция. Градът е заобиколен от планинската верига Тавър, известна още като Таурос. За района са характерни сухите и горещи лета и меки и дъждовни зими, а около 300 дни в годината са слънчеви. Анталия е утвърдена, като целогодишна туристическа дестинация. Типичен турски курорт - смесица между модерен метрополис и старомодно малко градче - в центъра на Калеичи (Kaleiçi) във вътрешността на стария квартал. Този район през последните години претърпява нещо като възраждане, като много от дървените османски къщи се реставрират и превръщат в бутикови хотели. По тесните улички на стария град не се допускат автомобили, което го прави добро място да попиете от местната атмосфера около очарователното пристанище. Символът на Анталия е минарето с вдлъбнатините - Ивли Минарели (Yivli Minare), построено от селджуките през 13-ти век. В археологическият музей има много интересни експонати от палеолитната епоха чак до времето на османците.
 
Анталия предлага истинско разнообразие от исторически места и бели плажове, което наред с топлите и кристално чисти води на Средиземноморието, насочват повечето търсачи на пътувания, именно към тази дестинация. Едно от задължителните за посещение места в града е Старият град – Калече, където се намират едни от най-емблематичните културни забележителности не само за Анталия, но и за цяла Турция. За да се насладите изцяло на вашата разходка в миналото започнете обиколката си през пешеходната зона Калекапъсъ „Крепостната порта“, там е разположена древна каменна часовникова кула и статуя на основателя на Анталия – Атал II. Обръщайки погледа си надясно от кулата, пред вас ще се разкрие гледка към символа на града, а именно минарето Yivli, което има 90 стъпала и се извисява на внушителните 38 м. Задължително посетете и самата джамия, където повече от 40 години се помещава Етнографският музей на Анталия. Пред погледа на посетителите са изложени разнообразни облекла, съдове, килими, вещи, които разкриват много интересни факти за бита на местното население още от древни времена. Ако Етнографския музей е успял да ви завладее и пренесе в тези толкова различни бит и култура, представете си какво впечатление ще остави у вас Музеят на Анталия, който е един от най-големите в страната с неговите 7000 м2 площ  и повече от 5000 експоната. Музеят е разделен на шест исторически периода – Праисторически, Фригийски, Класически и Елински, Римски, Византийски, Селджукски и Османски периода. Друго интересно място е Портата Адриан - истински шедьовър останал непокътнат още от елински и римски времена. Издигната в чест на посещението на император Адриан, портата съчетава в себе си невероятни скулптурни украси, които запленяват и най-капризния ценител. Мястото, което може да ви донесе още положителни емоции е Старото пристанище на Анталия.  На пристанището, са закотвени и множество туристически корабчета, които само чакат да ви отведат в топлите и спокойни води на Средиземно море. Високо над пристанището се извисява и крепостната кула Hidirlik, чието предназначение е неизвестно и до днес, но се предполага че се е използвала за наблюдателна кула или фар. Кулата е разположена в известния парк „Каралъоглу“.
 
Най-емблематични за тази част на Средиземноморието, разбира се, са красивите плажове около Анталия. Невероятен бял пясък покрива цялото крайбрежие, което е една от основните причини Анталия и повечето туристически дестинации в тази част на Турция да бъдат предпочитани от хилядите любители на морски приключения. Всички плажове са добре подържани и чисти, а в близост до тях са разположени разнообразни кафенета и ресторанти, където всеки може да похапне или да се разхлади, с някоя студена напитка, на съвсем прилични цени. И все пак, плажовете не са единствените природни забележителности за района. На 12 км североизточно от Анталия са разположени невероятните водопади на река Дюден, чийто води се изливат в Средиземно море. Гледката, която се открива спира дъха на всеки дръзнал да посети това невероятно природно явление, а  какво по хубаво от това, да бъде видяно от някоя уютно туристическо корабче, наслаждавайки се на цялата природна магия, която предоставя района на Анталия.
 
Като морска дестинация Анталия предлага на своите посетители голям избор от водни спортове и атракции, а славата на нощния живот в Анталия е известна, както в Турция така и извън нея. Не само туристи, но и хиляди местни жители от близките райони, посещават града за малко забавления. Дискотеки, барове, ресторанти-  в Анталия има за всеки за всеки вкус по нещо.
Още забележителности в Турция »

Отзиви

"Невероятно преживяване, красоти и прекрасни емоции. Обичам да пътувам с Премио Травел, защото всичко ми е 6. Организация, хотели, екскурзоводи, професионална компетентна информация - всичко. Ликия! Пак искам там!"
Владина Цекова , Ликия
"Благодаря ви за прекрасната екскурзия до Кападокия, която не мога да забравя, и за добрите отношения с туристите. Благодаря, че ви има. "
Вени Сълева , Кападокия
"Изключително добре организирани екскурзии - подбрани маршрути, хотели и ерудирани екскурзоводи, при това на приемливи цени за предлаганите пакети! Препоръчвам! "
Венета Йорданова, Премио Травел

Абонамент за бюлетин

Регистрация за редовен бюлетин с подбрани и промоционални оферти от
Премио Травел България.

Mедийни партньори